Баски ванилов пай

Страхотен домашен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 05.05.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г брашно
250 г краве масло (със стайна температура)
200 г кафява захар
125 г филирани бадеми
50 г черешов мармалад
10 г бурбонска ванилова захар
2 яйца (+ 1 за мазане)
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол

за крема:
1 л прясно мляко
12 яйца
400 г захар
100 г царевично нишесте
10 г бурбонска ванилова захар


Начин на приготвяне:
1
Баски ванилов пай
Бадемите се смилат и се смесват с брашното, солта, ваниловата захар и бакпулвера.
2
Баски ванилов пай 2
Захарта за тестото се разбива с маслото. Добавят се яйцата и пак се разбива.
3
Баски ванилов пай 3
Сипват се сухите съставки и се разбърква до хомогенизиране.
4
Баски ванилов пай 4
Тестото се разделя на две части, които се оформят като диск и се завиват във фолио за свежо съхранение. Прибират се в хладилник за 1 час.
5
Баски ванилов пай 5
Млякото се загрява. Яйцата се разбиват леко, прибавят се захарта, ваниловата захар и нишестето и се разбърква.
6
Баски ванилов пай 6
Горещото мляко се налива към яйчената смес. Разбърква се до хомогенизиране. Слага се на котлона и се готви на слаб огън, докато се сгъсти при постоянно бъркане. Охлажда се.
7
Баски ванилов пай 7
Единият диск тесто се разточва и с него се покриват дъното и стените на форма за печене с подвижно дъно. Прибира се в хладилник за 30 минути.
8
Баски ванилов пай 8
След това се намазва с мармалада и се покрива с охладения крем.
9
Баски ванилов пай 9
Разточва се и останалото тесто и с него се покрива крема. Хубаво се притиска от страни, да се залепи. Прибира се в хладилник за 40 минути.
10
Баски ванилов пай 10
Десетина минути преди да се извади, се намазва с яйце, разбито с вода.
11
Баски ванилов пай 11
Пече се 30–40 минути на долната решетка в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.



Съвет:
Кремът може да се приготви и само с жълтъци и по-малко нишесте.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

17.01.2018
Здравейте! Паят изглежда страхотен и бих го пробвала с удоволствие! Дали ще може обаче да пуснете и подобни рецепти за диабетици? Понеже не знам заменяйки захарта със стевия, дали ще се постигне нужната консистенция на крема...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


152 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: