Бърз тарт с лимонов крем

Хрупкав маслен блат, а отгоре крем с много вкусове и аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 02.04.2013
Бърз тарт с лимонов крем
 
Необходими продукти:
за тестото:
200 г брашно
125 г краве масло
4 с. л. пудра захар
3 с. л. студена вода

за крема:
6 жълтъка (от яйца размер L)
кората от 5 лимона
100 г кристална захар
500 мл животинска сметана
20 г пресен динджифил
2 с. л. ванилова захар
2 с. л. царевично нишесте
1 с. л. мед
4 стръка мента
1 шушулка ванилия
30 г маково семе за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Бърз тарт с лимонов крем

В блендер се слагат студеното масло, брашното и пудрата захар и се смила докато се получат фини трохи. Налива се водата и отново се разбива, докато се получи топка тесто.

 


2
Бърз тарт с лимонов крем 2

Разточва се между два листа пергаментова хартия, слага се във форма за тарт с диаметър 26 см и с незалепващо покритие, така че да покрива и стените.

 


3
Бърз тарт с лимонов крем 3

Покрива се с лист хартия, върху който има морска сол и се пече 15 минути в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор и още 10 минути без солта. След това се оставя леко да се охлади – 5–6 минути на стайна температура.
 

4
Бърз тарт с лимонов крем 4

Сметаната се сипва в касерола и се загрява на котлона. Добавя се кристалната захар, шушулката ванилия и ваниловата захар. Щом кипне, се оттегля от огъня.


5
Бърз тарт с лимонов крем 5

Джинджифилът се нарязва наедро и се слага в касеролата, накъсват се и листенцата мента. Похлупва се и се оставя да се ароматизира сметаната.

 


6
Бърз тарт с лимонов крем 6

Лимоните се измиват много добре и кората им се настъргва. Прибавя се в касеролата. Накрая се сипва и медът, разбърква се.

 


7
Бърз тарт с лимонов крем 7

Към жълтъците се налива горещата сметанова смес, през цедка, като се бърка непрекъснато. Сместа се връща в касеролата, слага се на слаб огън, като се бърка, докато се сгъсти – около 20 минути.  

 


8
Бърз тарт с лимонов крем 8

Царевичното нишесте се разтварят в 3 лъжици студена вода и се прибавят в крема на тънка струйка, като отново се разбива на слаб огън за около 4 минути. След това се дърпа от огъня и се покрива с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора.

 


9
Бърз тарт с лимонов крем 9

Върху готовия блат се изсипва топлия крем. Поръсва се с мак. Оставя се да се охлади и се нарязва.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

09.01.2016
Любим десерт
3.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2015
отнема време но си заслужава
2.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2014
яко
1.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2013
Какво да кажа- беше повече от вкуснаааа!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


151 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: