Банска традиционна капама

Тове е много вкусно, традиционно българско ястие
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 02.01.2014
Банска традиционна капама
 
Необходими продукти:
500 г свинско месо
500 г телешко месо
500 г пилешко месо
1800 г кисело зеле
300 г пушен бекон
1 бр. пушена кървавица
100 г сушени сини сливи
200 мл червено вино
200 мл вода
1 к. л. смлян кимион
3 бр. дафинов лист
черен пипер на зърна
бахар на зърна
тесто за замазване
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Тъй, като едната ми баба е от с. Баня (община Разлог), всяка година щом дойде Коледа, капамата се появяваше на нашата трапеза. Традиционното за пиринска Македония ястие се готви там във всяка къща и в много от тях ще ви кажат подобни, но различни рецепти. Ето защо ви пиша за най-важните неща и какви варианти се срещат, за да решите как да си приготвите капамата по ваш вкус.
2
Важните неща: Първо – капамата се прави в голям глинен съд. Второ – готви се продължително на слаб огън. Трето – месото за ястието е 3+2, т.е. три е свинско, телешко и пилешко месо а две е сланината (бекон) и кървавицата. Четвъртото е киселото зеле и реденето на пластове (ред месо, ред зеле, после пак месо и зеле и така до края). Петото е чаша вино и чаша вода 1:1. Последното са подправките - черен пипер и бахар на зърна, дафинов лист и смлян кимион (сол ако има нужда).
3
Варианти: замяната на сланината с пушен бекон и комбинацията му с пушена кървавица дават на ястието приятен пушен вкус; заместването на кървавицата с луканка. Добавянето на: заешко месо към комбинацията; зелеви сармички, направени от парченца свинско и телешко месо; ориз - една чаена чаша; сушени сини сливи без костилки; чекане (мариновано червено цвекло); пушени гърди и т.н. Ето и как се прави традиционната банска капама:
4
На дъното на голям глинен съд наредете нарязаният пушеният бекон на един ред. Върху бекона наредете ред кисело зеле. Върху него наредете реда с телешко месо. Отгоре наредете ред кисело зеле. После реда със свинско месо. Отново ред кисело зеле. Тук поставете подправките (сол ако има нужда). Следва реда с кървавицата а върху него отново зеле. Остана редът с пилешкото месо и последният ред зеле. Последно наредете сушените сини сливи, добавете виното и водата. Залепете капака с тесто и сложете във фурната. Щом заври, намалете огъня и печете поне 3 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

20.02.2017
Препоръчвам свински врат и червеното пилешко месо (бутчетата например), но и други части да сложите - няма да сбъркате. Не се \"гледа\" в смисъл да отваряте капака - просто започва да се вижда пара, която подобно на тенджера под налягане излиза интензивно. Впрочем на два пъти вече ядох приготвена в тенджера под налягане - и така става...
7.
Изпрати
лично съобщение

29.12.2016
Бихте ли споделили какъв вид свинско и пилешко месо са най-подходящи?!? Пилешкото от бяло месо или бут, свинското - врат, плешка или бут?!? И пак да попитам горе долу колко време и на какви градуси се пече, че няма как да се види кога е завряла, както пише в рецептата.
6.
Изпрати
лично съобщение

25.12.2016
Много вкусна става, но аз си мариновам преди това месото и след това го запечатвам на тиган. Сол и вода не слагам, защото смятам, че няма нужда.
5.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2016
И сол не се слага!
4.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2016
Не слагаме пушени продукти. Традиционната капама не е с пушени продукти.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: