Баница с праз

Есента и зимата са времето за приготвяне на тази добре позната баница
Източник: Бон Апети
Дата: 05.12.2023
Баница с праз
 
Необходими продукти:
400 г брашно
250 г краве сирене
250 г краве масло
200 г кисело мляко (3,6%)
600 г праз лук
3 яйца
1 с. л. оцет
1 с. л. олио
1 щипка сол


Начин на приготвяне:
1
Баница с праз

Празът се нарязва наситно и се задушава в 50 г от маслото, докато водата почти изври и той леко покафенее.


2
Баница с праз 2

Оставя се да се охлади и след това се разбърква с киселото мляко, яйцата и натрошеното сирене.


3
Баница с праз 3

От брашното, олиото, оцета, сол и вода, колкото поеме, се замесва меко еластично тесто. Оставя се да почине 5 минути и след това от него се разточват 7 кори.


4
Баница с праз 4

Всяка се намазва хубаво с разтопено масло.


5
Баница с праз 5

Слага се от плънката и се навива на руло.

 


6
Баница с праз 6

Подреждат се в кръгла тава. Намазва се с останалото разтопено масло. Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Когато се извади се напръсква с вода, покрива се с кърпа и се оставя да почине.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

28.11.2020
Празеник - вкуснооо! Но и аз като другите - с готови кори...
7.
Изпрати
лично съобщение

28.12.2017
Много ни хареса! И аз я направих с готови кори :))
6.
Изпрати
лично съобщение

19.11.2017
И аз, както повечето от колегите, приготвих баницата по мързеливия подход с готови кори. ))) Понеже готовите кори не са толкова еластични, както току-що замесените, реших да загъна баничките като пури. Плънката е по рецептата, а отгоре поръсих с мъничко сусам. Докато бяха горещи, баничките бяха хрупкави. Добре, че останаха малко за втора консумация. )))
5.
Изпрати
лично съобщение

08.03.2015
Вчера направих баничката,само че с готови кори и стана страхотна.
4.
Изпрати
лично съобщение

03.03.2014
Плънката е много добра (аз използвах друг вид домашно тесто за корите)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


130 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: