Банички с червено цвекло и таханов сос

Постни, цветни, интересни
Източник: Бон Апети
Дата: 04.02.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
12 точени кори
180 г орехи
2 големи глави цвекло
2 скилидки чесън
80 мл зехтин (+ за намазване)
3 с. л. галета
1 с. л. ким
1 ч. л. сминдух
1/2 ч. л. смлян кориандър
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1/2 лимон
1 скилидка чесън
3 с. л. светъл сусамов тахан
1 ч. л. хрян (от буркан)
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Банички с червено цвекло и таханов сос
Главите цвекло се измивaт, овкусяват се със сол, намазват се със зехтин и се увиват стегнато в алуминиево фолио. Пекат се около час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
2
Банички с червено цвекло и таханов сос 2
Изпеченото цвекло се охлажда, бели се и се настъргва на едро ренде.
3
Банички с червено цвекло и таханов сос 3
Овкусява се със сол, черен пипер и 40 мл зехтин. Смесва се с галетата.
4
Банички с червено цвекло и таханов сос 4
Орехите се смилат с чесъна, сминдуха, кориандъра, останалия зехтин и сол на вкус.
5
Банички с червено цвекло и таханов сос 5
Три точени кори се мажат със зехтин и се слагат една върху друга. Режат се на три парчета, във всяко се слага от цвеклото и от ореховия крем.
6
Банички с червено цвекло и таханов сос 6
Завиват се като пурички. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия.
7
Банички с червено цвекло и таханов сос 7
Мажат се със зехтин, поръсват се с ким и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути.
8
Банички с червено цвекло и таханов сос 8
Чесънът за соса се стрива на паста с малко сол. Смесва се със сусамовия тахан, лимоновия сок, хряна и сол на вкус. Разрежда се с около 50 мл студена вода.
9
Банички с червено цвекло и таханов сос 9
Баничките се сервират с тахановия сос.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.10.2022
Толкова лесна, но невероятно вкусна и ефектна рецепта. БРАВО!
1.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2017
Неочаквано вкусни се получиха ;)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


118 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: