Бананова торта

Източник: Бон Апети
Дата: 20.02.2004
Бананова торта
 
Необходими продукти:
за блата:
2 с. л. кисело мляко
130 г маргарин
1 ч. ч. захар
1 ч. л. бакпулвер
2 ч. ч. брашно
4 яйца
2 щипки сол

за сиропа:
2-3 капки лимонова есенция
100 г захар

за плънката:
1 пакет суха сметана
150 мл прясно мляко
4 банана
2-3 капки есенция ром

за какаовия сос:
30 г краве масло
1 с. л. брашно
5 с. л. какао
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. захар
1 ванилия


Начин на приготвяне:
1
Бананова торта
Сиропът се приготвя, като се кипват 120 мл вода със захарта и се овкусява с есенцията.
2
Бананова торта 2
Яйцата за блата се разбиват в купа заедно със захарта с миксер за 3-4 минути, докато се получи кремообразна смес.
3
Бананова торта 3
Брашното се пресява, разбърква се с бакпулвера и се прибавя към разбитите яйца. Добавят се маргаринът, солта и киселото мляко.
4
Бананова торта 4
Бърка се с миксер още 3-4 минути, прехвърля се в намаслена и набрашнена тава с диаметър 26-28 см и се пече при температура 180 градуса до зачервяване.
5
Бананова торта 5
Сметаната за пълнежа се разбива с млякото на сняг, като малко преди да е напълно готова, се овкусява с есенцията. Бананите се нарязват на колелца.
6
Бананова торта 6
Всички продукти за какаовия сос, без маслото и ванилията, се смесват в тенджера, кипва се и се вари 5 минути при непрекъснато бъркане. Маслото и ванилията се добавят 1-2 минути преди да се свали от котлона.
7
Бананова торта 7
Блатът се реже през средата, така че да се получат 2 блата. Всеки се намазва обилно с охладения захарен сироп и се покрива със сметана и резени банани. Двата блата се слепват, намазват се със сметаната и се гарнират с банани. За да не потъмнеят, бананите се поръсват с лимон или със захарния сироп.
8
Бананова торта 8
Тортата се оставя да престои 2-3 часа и при сервиране се залива с какаовия сироп.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

18.10.2013
Крема за тортата го направих с течна сметана около 0,700 мл и около 2 ч.ч захар с 2-3 капки ромова есенция. Получи се една невероятна торта.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: