Бананов крем с карамелизирани лешници

С нежна и ефирна текстура
Източник: Бон Апети
Дата: 11.04.2013
Бананов крем с карамелизирани лешници
 
Необходими продукти:
400 г добре узрели банани
3/4 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. животинска сметана (студена)
3 жълтъка
1/2 ч. ч. захар
1/2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. желатин
1 1/3 с. л. царевично нишесте

за карамелизираните лешници:
1/2 ч. ч. белени лешници
1/2 ч. ч. захар


Начин на приготвяне:
1
Бананов крем с карамелизирани лешници

Бананите се обелват и се начупват в блендер заедно с 1/2 ч. ч. от прясното мляко и сока от лимон. Смила се. В останалото мляко се разтваря желатинът.

 


2
Бананов крем с карамелизирани лешници 2

Нишестето се разтваря в 1/4 ч. ч. от сметаната, сипва се в касерола, добавят се захарта, банановата смес и жълтъците. Разбърква се до хомогенизиране. Готви се на слаб огън докато се сгъсти, после леко се охлажда.

 


3
Бананов крем с карамелизирани лешници 3

Желатинът се разтопява в микровълнова фурна и се добавя към крема, разбърква се. Оставя се да се охлади. Останалата сметана се разбива много добре и се добавя към банановата смес, разбърква се с шпатула. Кремът се оставя в хладилник за 2 часа.

 


4
Бананов крем с карамелизирани лешници 4

Захарта се лешниците се разтопява, докато се карамелизира, после една по една се потапят ядките.

 


5
Бананов крем с карамелизирани лешници 5

Изваждат се върху силиконов килим, за да стегнат. Кремът се сервира в чаши с лешниците, по желание допълнително се слагат цели парченца банан.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: