Бананов кейк "Бостън"

Американска рецепта за кейк от бял и какаов блат, сметанов крем с аромат на ром и ганаж
Източник: Бон Апети
Дата: 14.03.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
450 г банани
125 г масло
4 яйца
4 ч. ч. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
3/4 ч. ч. захар
3 с. л. какао
2 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
3 жълтъка
2 ч. ч. сладкарска сметана
1 ч. ч. захар
2 с. л. натурално нишесте
3-4 капки есеция ром
2 пакетчета ванилия
200 г шоколад
100 мл сметана
1/2 ч. л. олио
филирани бадеми за украса


Начин на приготвяне:
1
Бананов кейк
Бананите се разбиват с почти цялото кисело мляко. Малка част от млякото се запазва и в него се "загасява" содата.
2
Бананов кейк
Захарта и маслото се слагат в купа и се разбиват за 1 минута. Едно по едно се добавят яйцата, като разбиването продължава. Когато яйцата побелеят, се добавя "загасената" сода. Наливат се бананите и се разбива кратко.
3
Бананов кейк
Пресятото два пъти брашно се разбърква с бакпулвера и солта и постепенно се изсипва в купата при бананите. Разбива се, докато стане хомогенна смес.
4
Бананов кейк
3/4 от готовото тесто се излива в покрита с хартия за печене тава с диаметър 22 см. Пече се 25-30 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. След като се охлади, блатът се разрязва напречно на две.
5
Бананов кейк
Останалото тесто се смесва с пресятото какао. Излива се в тава със същите размери и се пече на същата температура около 20 минути. Щом се изпече, какаовият блат се оставя да се охлади.
6
Бананов кейк
Отделят се 2-3 с. л. от сметаната и в нея се разтваря нишестето. Останалата сметана се налива в малка тенджера и се кипва. Жълтъците се смесват с 2 с. л. захар, добавя се набъбналото нишесте и с бъркане се налива кипналата сметана.
7
Бананов кейк
Сместа се пресипва в тенджера и се загрява, като се бърка, докато се уплътни (около 1 минута). Ароматизира се с есенция ром и ванилия, оттегля се от котлона и се разбърква с останалата захар.
8
Бананов кейк
Шоколадът за ганаж се начупва и се разтопява в кипналата сметана. Добавя се олиото.
9
Бананов кейк
Върху решетка се поставя метален пръстен от форма с отделящо се дъно. В пръстена се поставя едната половина на белия блат, сипва се половината от белия крем и се покрива с какаовата платка.
10
Бананов кейк
Отгоре се разпределя останалият крем и се покрива с втората половина на белия блат. Блатът се покрива с шоколадовия ганаж. Кейкът се украсява с филирани бадеми и се оставя да престои няколко часа преди консумация.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


108 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: