Бами Горенг

Люта любов от Холандия
Източник: Оиши
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 04.02.2014
Бами Горенг
 
Необходими продукти:
1 с.л. самбал оелек - лют сос
3 с.л. Кикоман Терияки марината, разбъркан с мед и чесън
4 с.л. зеленчуково или слънчогледово олио
2 моркова, нарязани на тънки ивици
1/2 червена чушка, почистена от семките и нарязана
100 г зелен фасул, нарязан по дължина
4 стръка пресен лук, нарязан
1 парче пилешки гърди или 2 обезкостени бутчета
100 замразен грах
225 г сварена паста
200 г сварени и обелени скариди
1 голямо яйце, разбито
2 с.л. печени солени фъстъци, нарязани наедро
на вкус Кикоман соев сос

Бон Апети препоръчва:

 

Начин на приготвяне:
1
Любовта на холандците към лютите храни датира от 19 век, когато жителите на холандските колонии в Индонезия мигрират към Холандия. Днес Наси Горенг или Бами Горенг е почти национално ястие.

1. Смесете самбал оелекът със соса от мед и чесън.

2. Загрейте 2 супени лъжици олио в уок и запържете морковите и чушките за 2 минути. Добавете зеления фасул и пресния лук и запържете и тях за около 2 минути. Извадете ги от уока и ги сложете настрана.

3. Добавете още една супена лъжица олио в уока и запържете пилешкото за 2 минути. Добавете запържените зеленчуци, заедно с грахта, пастата и скаридите и ги залейте със сместа от мед и чесън.

4. Усилете котлона за 3-4 минути. Преместете в съд за сервиране и поддържайте ястието топло.

5. Загрейте остатъка от олиото в малък тиган и запържете яйцето. Нарежете го на ивици и го изсипете върху пастата. Сервирайте като поръсите с фъстъците и полеете със соевия сос.

Съвет:
Самбал оелекът е страшно лют сос, направен от смачкани люти чушки. Ако предпочитате, можете да го замените с по-мек чили сос.

Варианти:
Наси Горенг традиционно се приготвя с ориз. За вегетариански вариант заместител използвайте ленти или кубчета твърдо тофу и допълнителни зеленчуци, като например гъби, червена чушка или китайско зеле.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

03.03.2014
ще пробвам!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: