Багета

Хрупкаво хлебче с тиквени семки
Източник: Бон Апети
Дата: 08.11.2011
Багета
 
Необходими продукти:
500 грама брашно тип 500
1 кубче мая (42 г)
2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. прясно мляко
50 г сурови тиквени семки
брашно за месенето


Начин на приготвяне:
1
Багета

Брашното и солта се пресяват в купа.

 

 


2
Багета 2

Маята се разтваря в 220 мл топла вода и захарта, като се мачка с пръсти, за да се разтвори. Не се изчаква да шупне, а направо се слага в купата към брашното.

 


3
Багета 3

Замесва се гладко тесто. Поръсва се с брашно, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса за около 45 минути, докато удвои обема си.

 


4
Багета 4

Тестото се меси интензивно с още малко брашно. Оформят се пръчки – багети, с дължина около 35 см.

 


5
Багета 5

Слагат се в тавата, като между тях се оставя по 3 см разстояние.

 


6
Багета 6

С ножица се правят разрези от горната страна на багетите и връхчетата на тестото се дръпват в различни посоки, така че да се получи житен клас. Покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втаса още веднъж за около 10 минути.

 


7
Багета 7

Багетите се намазват с прясното мляко и се поръсват със семките. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути минути. Отдолу във фурната се слага тава с вода, за да има пара и влага при печенето.

 


8
Багета 8

Оставя се да се охладят на скарата и се поднасят.

 


Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

21.10.2014
Багетите станаха чудесни препоръчвам рецептата на всеки !!!!
9.
Изпрати
лично съобщение

21.05.2014
Много вкусни ми станаха багетите, но ги направих с 250 грама пълнозърнесто брашно и 250 грама бяло. Супер вкусно!
8.
Изпрати
лично съобщение

21.12.2013
Много вкусен домашен хляб с хрупкава кора и апетитна сърцевина. Вместо тиквени семки сложих сусам, а вместо прясно мляко намазах багетата със 1 супена лъжица вода и 1 с.л. олио, тъй като са пости. :)
7.
Изпрати
лично съобщение

21.05.2014
Много вкусна рецепта.
6.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
страхотна,уникална,перфектна
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: