Бадемов кейк с дюли

С наситен аромат и богат вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 05.10.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г краве масло на стайна температура
250 г брашно
180 г пудра захар
100 г белени сурови бадеми
100 мл прясно мляко
50 мл ликьор „Амарето“
3 яйца
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
кората от 1 лимон

за дюлите:
2 големи дюли
2 пръчки канела
1 звезден анасон
100 г захар


Начин на приготвяне:
1
Бадемов кейк с дюли
Дюлите се обелват и се почистват от семките.
2
Бадемов кейк с дюли 2
Обелките и семките се слагат в марля и се завързват. В съд за готвене се слагат захарта, подправките, марлята и 500 мл вода. Кипва се и се вари, докато захарта се разтвори.
3
Бадемов кейк с дюли 3
Силата на огъня се намалява и се добавят дюлите – нарязани на тънко. Готвят се, докато омекнат – около 10–15 минути на много слаб огън. Охлаждат се.
4
Бадемов кейк с дюли 4
Маслото и захарта за тестото се разбиват добре. Прибавят се яйцата, разбива се, налива се млякото и отново се разбива.
5
Бадемов кейк с дюли 5
Слагат се смлените бадеми, брашното, настърганата лимонова кора, ванилията, амаретото и бакпулверът. Разбърква се добре.
6
Бадемов кейк с дюли 6
Квадратна форма за торта се покрива с хартия за печене. Слага се половината от тестото, подреждат се половината дюли, отново тесто и се завършва с дюли.
7
Бадемов кейк с дюли 7
Кейкът се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
8
Бадемов кейк с дюли 8
Охлажда се и се поднася.



Съвет: Може да редуцирате сиропа от варенето на дюлите и да намажете с него готовия сладкиш или да полеете в чинийката към всяко парче.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

07.02.2023
Сладкиша е доста семпъл на външен вид, но прекрасен на вкус.
1.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2016
Много хубаво изглежа, предполагам,че може и с други плодове да се направи.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: