Азиатска супа топчета

Различна от познатата ни нашенска класика, но не по-малко вкусна
Източник: Бон Апети
Дата: 19.02.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за бульона:
20 г сушени гъби шийтаке
50 г пресен джинджифил
1 стрък лимонова трева
1 връзка пресен кориандър

за супата:
250 г китайски нудли с яйца
1/4 глава китайско зеле
50 мл светъл соев сос
1 люта зелена чушка

за топчетата:
600 г смляно свинско месо
1 глава лук
1 с. л. лимонова сол
2 скилидки чесън
30 г пресен джинджифил
1 яйце

за лимоновата сол:
кората от 1 лимон
1 ч. л. морска сол


Начин на приготвяне:
1
Азиатска супа топчета
В тенджера се наливат около два литра и половина студена вода, слагат се счуканата лимонова трева, нарязаният наедро и счукан джинджифил, стеблата от връзката кориандър и сушените гъби.
2
Азиатска супа топчета 2
Вари се на тих огън около час и след това бульонът се прецежда.
3
Азиатска супа топчета 3
Лимоновата сол се приготвя, като в хаванче се счукат настърганата лимонова кора и морската сол, до получаване на фина, ароматна смес.
4
Азиатска супа топчета 4
Смляното месо се смесва с накълцаните лук, чесън и джинджифил, лимоновата сол и яйцето.
5
Азиатска супа топчета 5
Омесва се добре.
6
Азиатска супа топчета 6
От готовата кайма се оформят кръгли кюфтета, които се варят в горещия бульон до готовност.
7
Азиатска супа топчета 7
Отпенва се и в супата се прибавя нарязаното наедро китайско зеле. Готви се 2 минути, след което се сипва и соевият сос.
8
Азиатска супа топчета 8
Нудлите се сваряват в отделен съд във вряла вода, според упътването на опаковката. Готовите нудли се слагат на дъното на купички.

9
Азиатска супа топчета 9
Сипва се от бульона и кюфтенцата, и се гарнира с накълцана люта чушка и листенца кориандър.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

20.03.2024
Открих рецептата, докато търсех приложение на една кутийка кладница и парче контрафиле, така че я нагодих, с намерението да я повторя точно следващия път. Но стана доста вкусно и по моя естремно опростен начин, затова го споделям. Пасирах солта, лимоновата кора, джинджифила, чесъна и лука, една част прехвърлих в чопър, където смелих с контрафилето и получих сместа за топчета, без яйцето. Към останалата смес добавих всички жилави части на кладницата, пасирах отново, запържих това за по-малко от минута и налях вода. Бульонът беше много вкусен, като завря пуснах топчетата и след малко и фиде, добавих и лимонов сок. Доста „побългарена“, обаче беше вкусно и ще пробвам с удоволствие и оригиналната рецепта. Благодаря!
1.
Изпрати
лично съобщение

06.11.2014
ок
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


191 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: