Ашуре

Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2003
Ашуре
 
Необходими продукти:
500 г жито (грухана пшеница)
300 г захар
100 г орехови ядки
100 г стафиди
40 г нишесте
1 ч. л. канела
2–3 капки розова вода
5 л вода за житото
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Ашуре
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2–3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките.
2
Ашуре 2
Разпределя се в облени с вода купички или други подходящи съдове и се охлажда.
3
Ашуре 3
При сервиране купичките се обръщат в чиния, за да изпадне съдържанието им. Ашурето се поръсва със смлени или натрошени печени орехови ядки и пудра захар. Към него може да се предложи и топка сладолед.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

17.01.2018
Много се хареса вкъщи. Аз сложих наполовина стафиди и боровинки. Мисля, че може да се направи и с микс сушени плодове.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: