Асеновградски бабек

Гости: Николай Илиев и Димитър Стойкин, месокомбинат "Асеновград"
Източник: Бон Апети
Дата: 30.12.2006
Асеновградски бабек
 
Необходими продукти:
2,4 кг свинско червено месо
600 г месо от свински гърди
90 г червен пипер
84 г сол
9 г кимион
9 г смлян черен пипер
3 г сух босилек
3 г смляно семе от копър
0,7 г селитра (натриев нитрат)


Начин на приготвяне:
1
Асеновградски бабек
Червеното месо и гърдите се смилат на едра решетка, като се редуват.
2
Асеновградски бабек 2
След това смляното месо се поръсва с червен пипер, сол и смесените подправки за станимашки букет.
3
Асеновградски бабек 3
Месото се размесва добре, за да стане хомогенна смес. Накрая се поръсва със селитра.
4
Асеновградски бабек 4
Месото се разпределя равномерно в съда, като се натиска, за да излезе въздухът. Покрива се с найлон и се оставя да отлежи 24 часа. След това се разбърква, отново се покрива и се оставя да престои още 24 часа.
5
Асеновградски бабек 5
С помощта на фунията към месомелачката смляното месо се пълни плътно в обвивките.
6
Асеновградски бабек 6
Краищата се завързват, така че да не влиза въздух и готовият бабек се поставя на леко проветриво място, на сянка.
7
Асеновградски бабек 7
След няколко дни бабекът се валира. Трябва да престои между 24 и 48 дни (в зависимост от това дали е в изкуствени или в естествени обвивки), като периодично се валира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


233 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: