Ароматни аспержи с горски гъби

(топло предястие)
Източник: Бон Апети
Дата: 13.04.2010
Ароматни аспержи с горски гъби
 
Необходими продукти:
200 г зелени аспержи
200 г бели аспержи
10 г краве масло
сол на вкус
100 г гъби смръчкула
120 г гъби рижика
120 г манатарки
2 с. л. зехтин
50 мл бяло вино
2 стръка див лук
сол и черен пипер на вкус
8 яйца
200 г галета
20 г филетирани бадеми
100 г брашно
мазнина за пържене
50 г ряпа (или целина)
1 глава лук (60–70 г)
100 мл бяло вино
400 мл сметана за готвене
1 щипка куркума
50 мл „Перно“
олио за пържене
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ароматни аспержи с горски гъби
От аспержите се обелва долната част на стъблото без короната. Варят се 5 минути във вряща подсолена вода с маслото, след което се дръпват от огъня. Гъбите се режат на четири и се задушават в сгорещения зехтин. Прибавя се бялото вино, овкусяват се със сол и черен пипер и се оставят на огъня, докато виното се изпари. След като се дръпнат от огъня, се прибавя ситно нарязаният див лук.
2
Ароматни аспержи с горски гъби 2
Четири от яйцата се пошират във вряща вода (като яйца по панагюрски). Внимателно се изваждат и се изрязват краищата така, че да стане хубав кръг. Панират се в брашното, останалите разбити яйца и смесените галета и бадеми.

3
Ароматни аспержи с горски гъби 3
Пържат се в сгорещена мазнина.
4
Ароматни аспержи с горски гъби 4
Ряпата и лукът се нарязват наситно и се задушават в сгорещеното олио. Налива се виното и след като се редуцира на половина, тиганът се оттегля от огъня, сместа се пасира, прецежда се и се връща на огъня. Наливат се сметаната и перното, поръсва се с куркумата и се овкусява със сол. Когато се сгъсти, сосът се оттегля от огъня.
5
Ароматни аспержи с горски гъби 5
Предястието се сервира в подходящи чинии, като в средата се слагат гъбите, до тях – яйчените кръгчета, отстрани се подрежат аспержите и се заливат със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


114 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: