Ангелска торта

Романтична, свежа, нежна, елегантна – истински ангел!
Източник: Бон Апети
Дата: 18.02.2022
Ангелска торта
 
Необходими продукти:
за блата:
1 ч. ч. брашно
1 1/4 ч. ч. захар
12 белтъка (от яйца размер L)
2 ч. л. крем от тартар (винен камък)
2 есенции ванилия
1/4 ч. л. сол
1 щипка сол за белтъците

за крема:
12 жълтъка (от яйца размер L)
600 мл животинска сметана
160 г захар
1 шушулка ванилия

за плодовата плънка:
1/2 пресен ананас
1 с. л. краве масло
3 с. л. мед
30 мл бял ром

за гарниране:
250 мл сладкарска сметана
1 кокосов орех


Начин на приготвяне:
1
Ангелска торта

Брашното се пресява със солта. Белтъците (темперирани на стайна температура), се разбиват с щипка сол, докато се образува пяна. Към тях се слага крема от тартар и продължава да се разбиват с миксер.

 

 


2
Ангелска торта 2

Сипва се и захарта, разбива се, докато се получи твърд сняг, но не трябва да се прекалява.

 

 


3
Ангелска торта 3

Накрая към тях се прибавят брашното и солта. Внимателно се разбърква със силиконова шпатула и се ароматизира с ванилиите.

 


4
Ангелска торта 4

Стените и дъното на форма за торта с диаметър 26 см се покриват с пергаментова хартия. Стените може да се намажат с олио, за да се залепи хартията. Белтъчната смес се изсипва във формата.

 

 


5
Ангелска торта 5

Пече се в загрята на 175 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това се охлажда и се разрязва натри.

 


6
Ангелска торта 6

Жълтъците за крем се смесват със сметаната, захарта и разполовената шушулка ванилия, заедно със семенцата й. Слагат се на водна баня, като водата не трябва да кипва. Бърка се непрекъснато, докато се получи гъст крем – около 20 минути. Поставя се в купа, покрива се плътно с фолио за свежо съхранение и се оставя да се охлади много добре.

 


7
Ангелска торта 7

Ананасът се обелва, почиства се от сърцевината и се нарязва на малки кубчета. Запържва се в маслото, докато се карамелизира леко.

 


8
Ангелска торта 8

Налива се ромът, фламбира се, тогава се подслажда с меда, когато течността се изпари, се отстранява от огъня и се оставя да се охлади.

 


9
Ангелска торта 9

Кокосовият орех се пробива, течността се отцежда, отстранява се ципата от ореха, а бялата месеста част се настъргва. Студения крем се разбива с миксер. Сладкарската сметана също се разбива.

 


10
Ангелска торта 10

Върху първия блат се разпределя 1/2 от ананаса и 1/2 от крема. Поставя се  втория блат – отново ананас и крем.

 


11
Ангелска торта 11

Отгоре тортата се намазва с част от разбитата сметана и се оставя в хладилник да стегне за 4 часа.

 


12
Ангелска торта 12

След това с нож се освобождава от формата, стените й се намзават с останалата сметана и се поръсва с настърган на ситно ренде кокос.


Подобни рецепти:
Коментари (19)
19.
Изпрати
лично съобщение

14.10.2015
Не съм чувала за винен камък, какво представлява този крем от тартар и откъде мога да си го набавя?
18.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2013
Една от най-вкусните торти, която съм приготвяла, но падна голяма борба с кокосовия орех, хем че в магазина ми го разрязаха на две. А с фламбирането за малко да подпаля абсорбатора, но крайният резултат си заслужаваше.
17.
Изпрати
лично съобщение

08.08.2013
Ами ангелска е!!!!
16.
Изпрати
лично съобщение

06.02.2015
Така изглежда мноого вкусно, но много работа има!
15.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2014
Благодаря ви, но следващ път с тази рецепта няма да има. Ще си избера друга от сайта ви.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


peikova80 се регистрира в сайта.
Теодора се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Надиплен хляб
Бон Апети коментира рецептата Надиплен хляб
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: