Агнешко в сметанов сос

Крехко, нежно, сочно
Източник: Бон Апети
Дата: 19.03.2012
Агнешко в сметанов сос
 
Необходими продукти:
1,5–1,7 кг агнешки гръб
3 с. л. зехтин
2–3 стръка прясна мащерка
50 г сурови, белени лешници
сол и черен пипер на вкус

за соса:
15 скилидки чесън
160 мл животинска сметана
3 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешко в сметанов сос

От гръбчето се отстраняват бъбреците и далака. С остър нож се изрязват бонфилето и контрафилето. Обезципява се и се отстранява мазнината. Запазват се за супа, заедно с ребрата.


2
Агнешко в сметанов сос 2

Филетата се нарязват на медальони с дебелина 1 см. Леко се начукват с обратната страна на ножа. Поръсват се с черен пипер и мащерка. Оставят се за 10 минути настрана.


3
Агнешко в сметанов сос 3

После се посоляват и се запържват в зехтина, от двете страни, на висока температура. Не трябва да се препържват, за да останат сочни.


4
Агнешко в сметанов сос 4

Чесънът се обелва и скилидките се слагат в загрятия зехтин. Запържват се на умерен огън, докато омекнат (около 10 минути).


5
Агнешко в сметанов сос 5

Налива се сметаната и малко вода, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се сгъсти – около 5 минути.


6
Агнешко в сметанов сос 6

После се прецежда, като чесънът се намачква.


7
Агнешко в сметанов сос 7

Лешниците се смилат в блендер.


8
Агнешко в сметанов сос 8

Медальоните се подреждат в чиния и се заливат със соса. Поръсват се с лешниците и се украсяват с клонче мащерка.






Съвет: За това ястие е подходящо червено френско вино от област Бордо. То трябва да е младо, защото е с висока киселинност, богато на танини и с плодов аромат. Неговият вкус се съчетава перфектно с този на ястието.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

20.05.2016
соса приготвих без чесън,но се получи вкусно ястие
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: