Агнешки кюфтета с таханов сос

Любопитна идея за почитателите на свежия пролетен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 29.04.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г агнешка кайма
1/3 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
4 шушулки кардамон
2 филии бял хляб
1 яйце
кората от 1 лимон
30 г орехи
1 щипка канела
сол и черен пипер на вкус
олио за намазване

за соса:
4 с. л. сусамов тахан
1 лимон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешки кюфтета с таханов сос
Агнешката кайма се смесва с наситнените джоджен, магданоз, лук и чесън.

2
Агнешки кюфтета с таханов сос 2
Прибавят се счуканият кардамон, смленият хляб, яйцето, настърганата лимонова кора, накълцаните орехи, канелата, сол и черен пипер на вкус.
3
Агнешки кюфтета с таханов сос 3
Замесва се кайма и се оставя в хладилник за 1 час.
4
Агнешки кюфтета с таханов сос 4
От каймата се оформят малки кюфтета.
5
Агнешки кюфтета с таханов сос 5
Тава с дебело дъно се слага в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, за да се сгорещи. Изважда се, намазва се с олио и в нея се подреждат кюфтетата, поливат се с малко олио и се пекат 10 минути.
6
Агнешки кюфтета с таханов сос 6
Сосът се приготвя като кората на лимона се настъргва, а плодът се изцежда.
7
Агнешки кюфтета с таханов сос 7
Лимоновият сок и настърганата лимонова кора се смесват с тахана и студена вода, така че да се получи гъст сос, който се овкусява със сол и черен пипер.
8
Агнешки кюфтета с таханов сос 8
Готовите кюфтета се поднасят със соса и по желание се поръсват с наситнен магданоз.

Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

08.12.2017
Антония, кюфтенцата ще си подхождат с гарнитура от картофено пюре и/или ориз.
2.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2017
Изглежда много вкусно. Бон апети, каква гарнитуа препоръчвате?
1.
Изпрати
лично съобщение

07.05.2015
Доста добре се получиха , а от толкова аромати и подправки никой неразбра че са агнешки . Хи хи :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: