Агнешки бут в сол

Крехко, сочно и ароматно – за специални празнични поводи
Източник: Бон Апети
Дата: 06.05.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешки бут

за кората:
1,25 кг трапезна сол
4 белтъка

за гарнитурата:
300 г кускус без варене
1 връзка пресен лук
4 моркова
1 връзка магданоз
80 г краве масло
500 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 връзка див чесън (леворда)
1/2 връзка джоджен
1 връзка киселец
50 г орехи
100 мл зехтин
1 с. л. сок от лимон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешки бут в сол
Белтъците се разбиват леко в купа, прибавя се солта и отново се разбиват.
2
Агнешки бут в сол 2
Половината смес се разстила в тава и върху нея се поставя бутът.
3
Агнешки бут в сол 3
Отгоре плътно се покрива с останалата смес.
4
Агнешки бут в сол 4
Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 1 час и 40 минути. Изважда се и се оставя за 30 минути.
5
Агнешки бут в сол 5
След това кората от сол се чупи и месото се обезкостява.
6
Агнешки бут в сол 6
Кускусът за гарнитурата се залива с горещия бульон.
7
Агнешки бут в сол 7
Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да набъбне за 10–15 минути.
8
Агнешки бут в сол 8
През това време морковите и лукът се режат наситно и се запържват в маслото.
9
Агнешки бут в сол 9
Смесват се с набъбналия кускус, овкусява се със сол и черен пипер и се добавя наситненият магданоз.
10
Агнешки бут в сол 10
Сосът се приготвя като джодженът, киселецът, левордата, орехите, зехтинът и лимоновият сок се пюрират в блендер и се овкусява със сол и черен пипер.
11
Агнешки бут в сол 11
Агнешкото се сервира с кускуса и соса.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.07.2014
При мен мен месото стана малко сухо.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: