Агнешка плешка със зелена плънка

Истинска фантазия от вкусове и аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 01.05.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешка плешка

за плънката:
400 г замразен грах
4 стръка джоджен
3 сварени яйца
1 връзка пресен лук
3 стръка пресен чесън
150 г бекон
80 г галета
20 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

за намазване:
80 г краве масло
1 ч. л. кориандър на зърна
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
1 кг картофи
1 голяма тиквичка
100 мл прясно мляко
2 скилидки чесън
4 стръка джоджен
50 г краве масло
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешка плешка със зелена плънка
По ребрата на плешката с нож се прави прорез и отворът леко се разширява с ръце.
2
Агнешка плешка със зелена плънка 2
Беконът се реже на кубчета и се запича на сух тиган до златисто. Добавят се наситнените пресен лук и чесън и се запържват закратко.
3
Агнешка плешка със зелена плънка 3
Сварените яйца се обелват и се режат наситно.
4
Агнешка плешка със зелена плънка 4
Галетата се запържва в маслото, докато стане златиста.
5
Агнешка плешка със зелена плънка 5
Смесват се галетата, беконът с лука и чесъна, грахът, сварените яйца, сол, черен пипер и наситненият джоджен и се разбърква.
6
Агнешка плешка със зелена плънка 6
Маслото за намазване се смесва със счукания кориандър, сол и черен пипер и с него се маже месото отвътре и отвън.
7
Агнешка плешка със зелена плънка 7
Плънката се слага в отвора на плешката, като се притиска
8
Агнешка плешка със зелена плънка 8
Месото се затваря с дървени шишове, поставя се в тава и се наливат около 300 мл вода.
9
Агнешка плешка със зелена плънка 9
Покрива се с намокрена пергаментова хартия и алуминиево фолио и се пече 3 часа в загрята на 180 градуса фурна.
10
Агнешка плешка със зелена плънка 10
Хартията и фолиото се отстраняват, ако има нужда се налива още вода, и месото се пече на 240 градуса около 15 минути, докато получи приятна златиста коричка.
11
Агнешка плешка със зелена плънка 11
Гарнитурата се приготвя като тиквичката се измива, почиства се и, без да се бели, се реже на малки кубчета. Запържва се до златисто в половината от маслото и се овкусява със сол.
12
Агнешка плешка със зелена плънка 12
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сваряват се в подсолена вода и след това се пюрират.
13
Агнешка плешка със зелена плънка 13
Прясното мляко се загрява с останалото масло и сол на вкус.
14
Агнешка плешка със зелена плънка 14
Към пюрираните картофи се прибавят смачканият чесън, млякото с маслото, тиквичката, наситненият джоджен и се разбъркват добре.
Месото се нарязва и се поднася с плънката и гарнитурата.

Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2014
Плънката може да се направи по желание с каквото искате! Аз сложих и малко царевица ! :)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2014
Христос Воскресе! Пак улучихте в десятката! Става и за Великден, става и за Гергьовден. Въпреки, че не ми е по вкуса пълнеж с грах, рецептата е добра. Особено ми беше полезно показването на двойната опаковка при печенето! Благодаря за това!:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


137 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: