Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани

Гръцка кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 19.06.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г смляно агнешко месо от плешка
2 патладжана
2 тиквички
2 глави лук
12-15 листа джоджен
4-5 стръка магданоз
4 с. л. зехтин
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. кимион
бял пипер и сол на вкус
зехтин за намазване
200 г извара
30-40 г настърган пармезан
30 г масло
2 яйца
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
1 с. л. брашно
черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани
Патладжаните се обелват на ивици, след което се нарязват на дебели колелца. Поставят се в гевгир, поръсват се с морска сол и се оставят да престоят, за да се отцеди горчивият им сок.
2
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 2
Тиквичките също се нарязват на кръгчета, овалват се в зехтин и се пекат в предварително загрят грил тиган, като се обръщат.
3
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 3
Отцедените патладжани се изплакват и подсушават. Овалват се в зехтин и се изпичат на грил тиган от двете страни.
4
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 4
Лукът се нарязва наедро и се запържва в предварително загретия зехтин. Добавя се смляното месо и се пържи на силен огън, като се бърка, така че да стане на гранули.
5
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 5
Доматеното пюре се разтваря в малко вода и се налива в запърженото месо.
6
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 6
Плънката се разбърква и се подправя с риган, кимион, сол, бял пипер и нарязани наситно джоджен и магданоз.
7
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 7
Брашното се запържва в предварително загрятото масло, като се бърка. След това се оттегля от котлона, налива се прясното мляко, посолява се и се поръсва с черен пипер.
8
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 8
Заливката се връща на котлона и щом се уплътни, се добавя изварата. Бърка се, докато стане хомогенна смес. След това се оттегля от котлона и когато се охлади леко, се чупят яйцата. Разбърква се добре.
9
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 9
Дъното на подходяща тава се намазнява и се покрива с кръгчетата патладжан. Отгоре се разпределя месната плънка, а върху нея се нареждат запечените тиквички.
10
Агнешка мусака с грилирани тиквички и патладжани 10
Мусаката се полива със заливката, поръсва се с настърган пармезан и се пече 45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


173 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: