Адана кебап

Класически специалитет от турската кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 27.09.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г агнешка плешка (обезкостена)
600 г телешки врат
1 глава червен лук
1 червена чушка
1 скилидка чесън
1 с. л. чили (без семки)
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сумак
1/2 ч. л. кимион
сол на вкус

за питките:
500 г брашно
20 г прясна мая
2 с. л. олио (+ за намазване)
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Адана кебап
Агнешката плешка и телешкият врат се смилат в месомелачка.
2
Адана кебап 2
Чушката, лукът и чесънът се смилат в блендер.
3
Адана кебап 3
Каймата се смесва със зеленчуците и подправките – чили, червен пипер, кимион, сумак и сол на вкус.
4
Адана кебап 4
Разбърква се добре, добавят се и 2–3 с. л. леденостудена вода. Сместа се слага в хладилник поне за 1 час, като периодично се разбърква.
5
Адана кебап 5
Маята за питките се оставя да шупне в 50 мл топла вода, заедно със захарта. Брашното се смесва с олиото, солта и 200 мл вода, налива се маята и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса.
6
Адана кебап 6
От тестото се оформят топки, които се разточват и се мажат с олио. Изпичат се на грил плоча.
7
Адана кебап 7
Върху дълги метални шишове от каймата се оформя кебапа.
8
Адана кебап 8
Пече се на грил плоча от всички страни, до златисто.
9
Адана кебап 9
Сервира се върху питките, по желание гарниран с нарязан лук, сумак, резени лимон и клонки магданоз.



Съвет:
Най-добре е да оставите каймата да престои 24 часа в хладилник.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

19.01.2017
Много добре стават. Правя ги за втори път. Понеже правя половин доза ги правя само с агнешка кайма и вкусът едва ли е същият, но и така ни харесват вкъщи.
2.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2016
Георги, сумакът е подправка, типична за арабската кухня, която се получава от плодовете на див храст, растящ в Средиземноморието (предимно в Сицилия и южна Италия), а също и в Средния изток (главно в Иран), като обикновено плодовете се изсушават и се смилат на прах с пурпурночервен цвят. У нас подправката е позната от дюнерите. Сумакът има кисел, плодов и леко стипчив вкус и няма точен аналог, с който може да бъде заменен. Може да се пропусне, но тогава вкусът няма да бъде същият. Сумак може да се закупи от повечето био магазини.
1.
Изпрати
лично съобщение

16.11.2016
Здравейт,е сумакът може ли да се замени с нещо, или от коя по-голяма верига може да се купи? Благодаря.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


170 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: