Меден кейк

Десерт с мед от Литва
Източник: Бон Апети
Дата: 21.11.2011
 Меден кейк
 
Необходими продукти:
500 г брашно (ръжено и бяло)
500 г пчелен мед
3 яйца
230 г заквасена сметана
100 г захар
60 г краве масло
1 ч. л. сода
кората от 1 портокал
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. звезден анасон
1/4 ч. л. сух джинджифил
1 щипка карамфил
1 ванилия
50 г орехи
масло за намазване на формата


Начин на приготвяне:
1
 Меден кейк

Медът се загрява в касерола на много слаб огън, докато стане с карамелен цвят, за около 10 минути.


2
 Меден кейк 2

Жълтъците се разбиват в купа със захарта. Налива се меда и се слагат подправките, като кората от портокала се настъргва предварително. Маслото се разтопява и прибавя към сместа. Пак се разбива.


3
 Меден кейк 3

Содата се гаси със заквасената сметана и заедно с брашното, ванилията и натрошените орехи, се сипват при останалите продукти.

 


4
 Меден кейк 4

Белтъците се разбиват до лек сняг и се прибавят към тестото, разбърква се добре с бъркалка.

 


5
 Меден кейк 5

Форма за печене се намазва с масло и в нея се изсипва медената смес.


6
 Меден кейк 6

Кейкът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за 35–40 минути. Добре е да се охлади за 1 нощ преди да се поднесе.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

23.09.2013
НЕВЕРОЯТЕН сладкиш с преливащи аромати и вкус
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Звезден анасон има на щандовете за подправки в големите вериги магазини.
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
аз пробвах рецептата и без анасон стана много добре
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
къде има звезден анасон
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: