Един сладкиш неизменно присъства на трапезата ни по време коледните и новогодишните празници – баклавата. В такива моменти често търсим изпитани и интересни рецепти.
Наскоро ни попадна рецептата на Йоланта Делибозова – Йоли, която е добър приятел на „Бон апети“ и изкусен майстор на сладките неща.
Още помним вкуса на нейните ястия, които опитвахме по време на снимките за 24 Kitchen. Така че не се поколебахме да пробваме и тази нейна рецепта.
Тези неустоими баклавички с шамфъстък ухаят на масло. Всяка хапка от тях е „малка експлозия наслада“, както споделя самата Йоли. Най-впечатляващото в нея обаче е начинът на оформяне.
Преди да стигнем до него, ето какво споделя Йоли в нейния сайт:
„Тези симпатични малки баклавички на плисета са класика в източната кухня и домакините обикновено ги правят с домашно приготвени кори за баклава. Но с готови кори е много по-лесно и уверявам ви, не по-малко вкусно. Ще се радвам да опитате и вие.“
Баклавички с шамфъстък
Продукти за около 28–30 бр.:
6–7 фини кори за баклава
120 г стопено масло
100 г фино смлян суров шамфъстък
100 г фино смлени орехи
за сиропа:
400 г захар
300 мл вода
сокът и кората от 1/2 лимон
ванилия
друго:
малка купичка с вода
1 с.л. смлян шамфъстък за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Подгответе корите. Сложете ги една върху друга, прегънете ги на две и с ножица ги нарежете на 4 ленти.
2.Разгънете една от лентите, намажете я с малко масло и отново я прегънете, за да получите двойна и по-къса лента. В единия край сложете една пълна ч.л. шамфъстък, смесен с орехи (може да направите баклавата с ядки по ваш избор). Завийте плънката с кората 2-–3 пъти. Горният свободен край нагънете с пръсти на фина хармоника и я закрепете върху вече завития пълнеж. Намокрете пръстите си с вода и прищипете двата края. По този начин завийте всички ленти.
3.Наредете баклавичките в тавичка печене плътно една до друга. Може да ползвате кръгла форма 26–28 см или правоъгълна. Намажете ги с останалото масло и ги изпечете за около 40 минути в предварително загрята на 165 градуса фурна с вентилатор. Оставете ги напълно да изстинат преди да ги залеете със сиропа.
4.За сиропа смесете всички продукти и го сварете за 5 минути. Оставете го да се охлади до леко топло. Отстранете лимоновите кори и залейте студената баклава. Противно на правилото, че гореща баклава се залива със студен сироп или студена с горещ, у дома винаги студената баклава се полива със съвсем леко топъл сироп. Така остава хрупкава, а същевременно се напоява чудесно. Вие направете както сте свикнали, ако не се доверите на моя начин.
5.Поръсете баклавичките с малко шамфъстък и покрийте тавата с чиста кърпа. Оставете баклавата да престои поне един ден преди консумация. Да ви е сладко!
И понеже най-специфичното е начинът на оформяне, ето видеото снимано от Йоли в нейния канал в YouTube:
За нас няма съмнение, че това е рецептата, която ще приготвим за Нова година. Защото изглежда фантастично, ухае на масло и е много, много вкусна.
Снимки: Йоланта Делиозова – Йоли
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...