На гръцки thymus, което идва от латинското наименование на мащерката, означава смелост, сила, мисъл. Затова не е изненадващ фактът, че още от древността е било известно, че растението има тонизиращо и освежаващо действие.
Растението произхожда от Южна Европа, но в големи количества се отглежда както в Източна Европа, така и в САЩ. Мащерката е важна подправка в европейската кухня, най-вече в южноевропейската. Особено типична е за Франция, където свежи клонки мащерка, вързани на снопче с други пресни подправки, се прибавят към супи, сосове и задушени блюда, като се отстраняват преди сервиране. В Централна Европа мащерката се използва основно за супи, риба, птици, яйца.
Използваемата част са листата, като често се продава цялото растение (листата заедно със стръкчетата). С мащерка се овкусяват различни видове месо и дивеч, а също така пилешки специалитети, ястия с гъби и винени сосове.
Когато ароматизирате с нея зеленчукови супи, 1 щипка е достатъчна за 4 порции. Мащерката се съчетава особено добре с лук, магданоз, дафинов лист, хвойна и босилек. В Средна Европа с нея готвят говеждо месо, гулаш, бъбреци, черен дроб, дивеч, пастети. Слага се и в настойка с оцет за подправяне на салати. И не на последно място – от нея може да си сварите и първокласен чай.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...