Както редица други кулинарни шедьоври, така и култовият чипс се е появил вследствие на грешка на главен готвач. Според легендата, това се е случило през 1853 г. и вече повече от 150 години тази „грешка" е любимо изкушение на хората от цял свят. Напоследък все повече майстори готвачи използват хрупкавия картофен чипс като добавка към изискани супи, салати и други ястия. И има защо... Той придава интересен вкус и вид на ястието.
Изключително вкусните хрупкави пържени картофки дължим на избухливия характер на Джордж Крум, главен готвач на известния ресторант „Саратога Спринг" в Ню Йорк. След като веднъж известен американски мултимилионер три пъти върнал в кухнята поднесените му картофи, които според него били нарязани на прекалено едри парчета, в желанието си веднъж завинаги да прекрати безкрайните претенции на капризните си клиенти, Крум нарязал картофите на изключително тънки филийки и ги изпържил в мазнина, като по този начин превърнал най-скромното кореноплодно растение в култово блюдо, осигурявайки му нечувана популярност по цял свят и славно бъдеще.
Производството на чипс много бързо се разгърнало на Запад. Първоначално във всички ресторанти по света пържили картофките непосредствено преди да ги поднесат. Половин век по-късно в Англия се появили и първите пакетчета с вече готов чипс.
Днес на пазара се предлагат много разновидности чипс, които се различават както по това, с какво са подправени – сметана и копър, гъби, лук, чесън, бекон, натурален, посолен, с люта чушка или сладък червен пипер и още много други, така и по технологията, по която се приготвят самите картофени късчета. Те или са натурални, много тънко нарязани колелца картофи (с дебелина 2 мм), или приготвени от картофено брашно, гранули или нишесте. Класическият чипс е с кръгла или елипсовидна форма, но се предлага чипс на лентички, триъгълничета и какви ли още не. Независимо от формата си обаче чипсът се пържи в слънчогледово, соево или палмово олио.
3. |
Изпрати
лично съобщение |
20.11.2015 Интересно
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
22.06.2015 да за това аз избягвам пържени картофи и наблягам на свинско !
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
21.03.2015 Наистина са си чудесни тези чипсове,макар,че са доста калорични
|
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...