Родината на сладките картофи (патати) е районът на Централна Америка и Карибските острови. Според археологически данни те са се отглеждат култивирано там поне от 5000 г.
Сладките картофи са осигурявали съществуването на стотици народи. Днес най-голям производител на патати е Китай – 105 млн. тона годишно! Пататът се е превърнал в основен продукт в националните ястия по целия тропичен и субтропичен пояс – Индонезия, Тайван, Япония, Виетнам, Индия, Уганда, Руанда и други африкански страни.
Като цяло сладките картофи се разделят на два вида – със светла и с тъмна кора. Светлите имат светложълта и тънка обвивка, сърцевината им е бледожълта. При топлинна обработка стават сухи, зърнести, като печен картоф, и не са толкова сладки като тъмнокорите сладки картофи. Тъмнокорите имат по-дебела, тъмнооранжева кора и ярка оранжева сърцевина. Те са доста сладки и са с по-влажна консистенция, когато се сготвят. На практика обаче в света съществуват над 100 сорта сладки картофи. Причината за това са географските и климатични различия, при които се отглеждат пататите по различните ширини на земното кълбо.
За разлика от обикновените картофи пататите съдържат голямо количество провитамин А и множество минерали. Освен това те са 1,5 пъти по-калорични от обикновения картоф, като в същото време в тях почти не присъстват мазнини.
Вкусът на патата е сладникав и затова той прекрасно се съчетава с кисели и лютиви продукти – лимон, доматен сок, лют пипер, къри. Както и обикновеният картоф, той е прекрасна гарнитура за множество ястия.
Сладките картофи се предлагат варени, печени, сотирани или задушени в микровълнова фурна. Влизат в състава на различни супи, основни ястия и десерти. В Полинезия ги пекат в яма с жар, в Япония ги панират, в Тайван ги харесват овкусени с чесън, в Корея правят от тях макарони...
3. |
Изпрати
лично съобщение |
14.04.2016 Хранителна информация
Сладък картоф
Количество за 100 g
Калории (kcal) 85
Общо мазнини 0,1 g
Наситени мазнини 0 g
Полиненаситени мазнини 0 g
Мононенаситени мазнини 0 g
Холестерол 0 mg
Натрий 55 mg
Калий 337 mg
Общо въглехидрати 20 g
Баластни вещества 3 g
Захар 4,2 g
Белтъчини 1,6 g
Витамин А 14 187 IU Витамин C 2,4 mg
Калций 30 mg Желязо 0,6 mg
Витамин D 0 IU Витамин B6 0,2 mg
Витамин B12 0 µg Магнезий 25 mg
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
07.04.2016 Не се наричат \"патати\" а \"батати\".
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
26.03.2016 В Испания ги опитахме печени и подсладени допълнително.
|
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...