Сърцевината на пуканката е от нишесте и е пропита от микроскопично количество влага, като при нагряване набухва, достигайки вътрешно налягане до 9 атмосфери и разкъсва обвивката. Този процес е прост, естествен и при определени условия лесно протича и без участието на човека – например царевично зърно върху нажежен камък.
Най-ранните доказателства за консумацията на пуканки датират от преди повече от 4000 години, а следите им водят към праотците на индианците, които си падали по попкорна не по-малко от днешните американци, бързо превърнали яденето на пуканки в доходоносен бизнес.
Първата машина за промишлено производство на пуканки е изобретена през 1893 г. и в нея царевичните зърна се нагрявали до 480 градуса. Само 3 години след това, по време на Световното изложение през 1896 г., пуканките станали хит, а с появата на киното превзели първо цяла Америка, а после – и останалия свят. Малцина обаче знаят, че попкорнът станал причина за изобретяването и на най-използваната в днешни дни част от кухненското обзавеждане – микровълновата печка.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...