Черният ориз е един от най-ценените в Китай и дълго време присъствал на трапезата само на определени императорски кръгове. Едно от най-характерите неща за него е силният аромат, който напомня сандалово дърво или току-що изпечен хляб.
Черният ориз е познат от векове в Ориента. Той е много интересен, с характерен абаносов цвят и специфичен аромат, който става още по-наситен по време на готвене. Поради високите хранителни свойства черният ориз бил „резервиран” в Древен Китай само за благородните фамилии и бил по-известен като ориза на императорите.
Дълго време не се отглежда в Европа поради характерните климатични условия, които изисква. Днес все пак може да се посади и отгледа на сравнително малко места, например в Италия, като това обаче е по-скоро разновидност на черния ориз, адаптиран за умерения климатичен пояс.
Преди да го използваме в кухнята, първо трябва хубаво да го измием. След това е най-добре да се сложи в глинен съд, да се покрие с вода и да се остави да покисне малко. Водата се изсипва и оризът се мие, докато водата не стане абсолютно бистра. След като оризът е вече чист, се слага да се вари в студена и подсолена вода. Щом водата кипне, се вари още час – час и половина или докато не поеме водата напълно. Когато е готов, се оставя за известно време и след това се сервира, по ваш избор. Той е превъзходен като гарнитура за различни месни и безмесни ястия, супи и салати. Оптималната доза е по 100 г на човек.
2. |
Изпрати
лично съобщение |
24.08.2015 Прекрасен е , но мнооого дълго трябва да се вари. :-(
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
22.06.2015 Ползвайте българско слънчогледово семе има същите съставки като въпросния ориз !
|
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...