Две са най-прочутите торти, с които Австрия се слави по света. Едната, добила известност под името „Захер“ и другата – прочута още и като сладкиша с най-старата известна ни рецепта – тортата „Линцер“. Традиционно се приготвя за Коледа и е неизменна част от швейцарската, немската, унгарската и австрийската кулинарна традиция.
Името на сладкарския вълшебник, който я е създал, ще остане завинаги в тайна. Единственото, което ни е известно със сигурност е, че във Виенската държавна библиотека има рецепта на сладкиша от 1696 г., която доскоро се смяташе за най-старата рецепта на тортата. През 2005 г. директорът на регионалния музей в Горна Австрия открива в архива на абатството Адмонт рецепта на тортата „Линцер“ от 1653 г.
Характерна за тортата „Линцер“ е решетката от тесто, която се поставя върху сладкиша, както и самото тесто, в което се добавят смлени бадеми. В кулинарията то е познато като линцер тесто или още маслено тесто (ронливо тесто). От него се приготвят и сладки, най-известните от които са т.нар. Меден линцер – като за тях към тестото се прибавя и мед.
3. |
Изпрати
лично съобщение |
25.03.2015 Веселина, рецепта за Линцерова торта можеш да намериш в сайта ни.
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
01.08.2014 а къде можем да видим рецептата?
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
18.07.2014 Страхотна е.
|
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...