Наричан ненапразно „наркотик на щастието“, той се е превърнал в истинска страст за милиони малки и големи почитатели по целия свят и съвсем основателно заслужено може да се похвали със свой собствен музей – и то не само един, а десетки такива по целия свят.
Само в Белгия те са вече 16 на брой,
като може би най-известният от тях се намира в белгийския град Брюж, обявен за столица на шоколада, където ежегодно се провежда и фестивал на шоколада. Първият шоколадов музей на Балканския полуостров пък се намира в Солун и от няколко години посреща любителите на сладки изкушения, като наред с това функционира и като фабрика за шоколад.
Експозициите в най-сладките шоколадови музеи по света
не само поднасят интересни подробности за хилядолетната история на обработване на какаовите зърна, както и за технологията на производство на различните видове шоколад, но също така дават възможност на своите посетители да похапват от изкусителните произведения на „шоколадовото изкуство“ и дори да... рисуват с шоколад – такава атракция се предлага например в музея на шоколада в Прага.
Сред най-популярните европейски музеи на шоколад
се нарежда този в Кьолн, разположен на река Рейн и известен с прочутия си шоколадов фонтан. Наред с многобройните видове бонбони и шоколадови фигурки, тук може да се видят също и изящни старинни сервизи за горещ шоколад от сребро и фин порцелан, както и образци от опаковките на най-известните марки шоколад.
На разположение на посетителите на елегантния музей във френския град Гайсполсхайм
има дори театър, а също и специализиран магазин, в който се предлагат нестандартни изкушения, като шоколадови макарони, шоколадов оцет, шоколадова бира и още много други.
Чудният свят на шоколада оживява
и в шоколадовата фабрика в Нюхейвън на остров Филип в Канада, където пък е изграден цял шоколадов град.
Най-впечатляващата атракция в Барселонския музей
е уникалната колекция от шоколадови фигури на Дон Кихот, Санчо Панса, както и шоколадови макети на вятърни мелници, сцени от корида и дори на прословутия стадион „Камп Ноу“ и още много други. Музейната експозиция разказва историята на шоколада от времето на маите, през пренасянето на първите какаови зърна от Христофор Колумб в Европа, до най-съвременните методи за производството му в наши дни.
И родината на какаото – Мексико – също си има свой музей на шоколада,
с изключително нестандартен и атрактивен дизайн, изграден само за няколко месеца. Любопитен акцент в него са столчетата за посетители, които наподобяват малки кубчета шоколад.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...