Костната маса представлява жива тъкан, която има свойството да се разрушава.
Един от начините да се предпазим от това, е като хапваме лук по-често.
Консумацията на лук може да помогне за поддържането на костите силни и здрави, обяснява експертът по чревно здраве Меган Роси пред Daily Mail, цитирана от БТА.
Една от причините за това е, че лукът е пребиотична храна, както и чесънът, бобовите растения, фурмите и други.
Пребиотиците са отговорни за лекото окисляване на чревната среда, което спомага за лесното усвояване на калция.
Лукът допринася за поддържането на костите здрави и по други начини, например чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA).
Въпросните киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти - клетки, които нормално разрушават костното вещество.
Меган Роси напомня още, че лукът съдържа кверцетин и кемпферол - две съединения от растителен произход, които помагат за стимулиране на остеобластите - клетките, отговорни за образуването на нова костна маса.
Още за полезните свойства на лука може да прочетете в статията ни „Растителният антибиотик“. В нея ще намерите и 6 апетитни рецепти с този полезен зеленчук.
Снимка: Instagram / my_urban_edible_garden
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...