Височайшето си признание патладжанът получава на огромния азиатски субконтинент, защото местните го използват в хиляди ястия, обработени по десетки кулинарни начини. Патладжанът, наричан още син домат, е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка. За да се избегне неприятния вкус на суровия плод, преди готвене се нарязва на филии, посолява се и се оставя да се отцеди. След това се изплаква. Поради великолепните си вкусови качества патладжанът присъства в кухнята на народите от цял свят. Основна съставка е в ястията на южноиндийската кухня – самбхар, чътни, къри. Какво са без него и тюрлю гювеча, френското рататуй, левантинската мусака и близкоизточното „Баба Гануш”.
1. |
Изпрати
лично съобщение |
19.07.2014 Много ги обичам,но спазвам,правилото-по малко Патладжан.
|
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...