Толкова сме свикнали морковите да са оранжеви на цвят, че почти не бихме могли да си ги представим други. Но e факт, че морковите са станали оранжеви впоследствие.
Преди това те са били виолетови на цвят.
А защо стават оранжеви?
Някъде през 17 век в Холандия местни селяни решават да отгледат оранжеви моркови в знак на почит към Вилхелм Орански, който е водач на нидерландското въстание срещу испанците.
Орание (Оранж) е кралската фамилия в Холандия, затова и морковите трябвало да бъдат оранжеви. Вероятно селяните са направили кръстоска между азиатския виолетов морков европейския бял.
За пръв път
Дългият оранжев холандски морков е описан за пръв път през 1792 г. Той успява да се наложи над останалите сортове и днес е завладял (почти) целия свят.
Снимки: Instagram / duks_juice
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...