Може би знаете, че това е соево сирене, от което се предлагат два основни вида - едното е по-меко и нежно и трудно се натрошава, докато вторият вид е по-твърдо. Името на сиренето идва от японски и е съставено от две думи: то (соеви зърна) и фу (сирене). Тофу се прави от соево мляко, извлечено от накиснати соеви зърна. След това зърната се смилат и се сваряват. Отстраняват се люспите, а останалата течност се сгъстява, като се прибавят оцет, лимонов сок, сол или калциев сулфат. Получава се нещо подобно на извара, от която се изцежда течността. На пазара се предлага в буркан или запечатано във фолио. В 100 г тофу има 15,7 г белтъчини, съвсем малко мазнини, затова пък много желязо, магнезий и калий. Съдържа също така никотинова киселина, мед, калций, цинк, фосфор, както и витамините В1, В2 и В6. В тофуто се съдържат и значително количество изофлавини – вещества, близки до женския хормон естроген. Те влияят благотворно на жените, особено в периода на климакса. Соево сирене се препоръчва още на диабетици и на хора със стомашно-чревни и жлъчни проблеми.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...