Кой би предположил, колко полезни за здравето ни свойства има истинският соев сос – този, получен чрез естествена ферментация.
Проучвания показват, че естествено ферментиралият соев сос крие тайни „съкровища“ за здравето ни. Ето и някои от тях:
• Естествено ферментиралият соев сос има ползотворно въздействие върху храносмилането и подобрява метаболизма:
Процесът на ферментация подпомага създаването на някои уникални въглехидрати (олигозахариди). Именно тези олигозахариди благоприятстват образуването на добри бактерии в организма (например млечнокиселата бактерия Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus).
• Естествено ферментиралият соев сос предотвратява повишаване на кръвното налягане:
Когато соевият сос ферментира по традиционния начин, много от протеините в соята се разделят на по-малки молекули, наречени пептиди. Някои от тях намаляват активността на конвертиращия ензим (АСЕ), чието свойство е, да свива кръвоносните съдове и съответно да повишава кръвното налягане.
• Естествено ферментиралият соев сос е идеален имуностимулатор:
Благодарение на уникалния процес на естествена ферментация на соевия сос, тази храна е богата комбинация от хранителни вещества, които не присъстват така концентрирано в други храни: пептиди, протеини, олигозахариди и полизахариди, въглехидрати и други хранителни вещества, които стимулират не само имунната система, но подобряват храносмилането и осигуряват поддръжка на сърдечно-съдовата система.
Също така полизахаридите биха могли да намалят риска от сезонни алергични симптоми.
• Соевият сос съдържа различни видове антиоксиданти. Той е добър източник на манган.
• Соевият сос е един от най-добрите източници на протеини:
Важно да отбележим неговото важно място в тази категория. Той се нарежда на 9-то място сред всички здравословни храни в света от гледна точка на съдържание на протеин. Соевият сос всъщност съдържа повече протеин от животински храни като агнешко, риба, сьомга или соята в чист вид.
• Естествено ферментиралият соев сос дори може да подобри здравето на костите:
Някои от бактериите, подпомагащи естествената ферментация, така наречените Bacillus бактерии, притежават способността да създават форма на витамин К2. Витамин К е важен хранителен елемент за здравето на костите. Достатъчният прием на витамин К е свързан с понижен риск от остеопороза, тъй като е отговорен за поддържането на костната минерална плътност и за оформянето на костната структура.
Препоръки от „The World's Healthiest Foods“
Експерти по здравословно хранене препоръчват използването на соев сос, който се произвежда по традиционна рецепта – чрез естествена ферментация. Важно е да бъде без изкуствени оцветители, аромати и карамелено оцветяване. Качественият соев сос обикновено се продава в запечатани стъклени бутилки. Проверете етикета, за да се уверите, че е без добавки. Фрази, като „не съдържа изкуствени оцветители и аромати“ и „естествено ферментирал“ са добра отправна точка.
Соевият сос, произведен от естествени съставки и чрез естествена ферментация, запазва своите свойства и качества!
Соевият сос Kikkoman
се произвежда чрез естествена ферментация на соеви зърна и пшеница. Kikkoman, естествено, е идеалната подправка и съвършен завършек към вашето ястие.
Референция към статията може да видите ТУК.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...