Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите
Някои хранителни вещества поддържат цялостното здраве на очите, а за други е доказано, че намаляват риска от очни заболявания. Кои са те и на какво се дължи ефектът им върху здравето на очите.
Учени от Американската академия по офталмология дават отговор на тези и други въпроси.
Оранжевите плодове и зеленчуци, мазната морска риба, зелените листни зеленчуци и бобовите растения съдържат вещества, които предпазват зрението от увреждане.
Ето кои са те и защо е важно да ги консумираме.
Оранжеви плодове и зеленчуци, защото са богати на витамин А
Академията препоръчва храненето да включва зеленчуци и плодове с оранжев цвят. Те са богати на витамин А, който е от съществено значение за ретината и производството на сълзи. Сладките картофи са особено богати на витамина: сто грама съдържат над 200 процента от дневната доза витамин А. Други източници са морковите, пъпешът и кайсиите.
Плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти
Специалистите напомнят, че антиоксидантите могат да предотвратят или забавят появата на свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта. Витамин С, който предпазва клетките от увреждане от реактивни кислородни видове, се съдържа в цитрусовите плодове, прасковите, червените чушки, доматите и ягодите.
Друг антиоксидант, витамин Е, се среща в авокадото, бадемите и слънчогледовите семки. Подобни свойства имат също лутеинът и зеаксантинът, на които са богати продукти като зелени листни зеленчуци, спанак, ряпа, броколи, грах, яйца.
Риби, съдържащи омега-3 мастните киселини
Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в морски риби като сьомга, риба тон, сардина и пъстърва, могат да намалят риска от свързани с възрастта заболявания и са полезни за функцията на сълзите, което е особено важно за хората със синдром на сухото око.
Бобовите растения и др. храни, заради съдържанието на мед и цинк
Ретината се нуждае и от мед и цинк, които се съдържат в бобовите растения. Стридите, постното червено месо, птичето месо и обогатените зърнени храни също са богати на цинк.
Най-добрият начин да се набавят тези полезни вещества е чрез храната
Все пак страдащите от дегенерация на макулата могат да използват хранителни добавки след консултация с лекар, пише БТА, като се позовава на информация от изданието на Американската академия по офталмология.
Снимка: freepik
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...