Счита се, че произхождат от Перу и Чили. През 18. век плодовете били парфюмирани и носени като украшения (огърлици) от местните жени в Перу. Днес физалите виреят в топлите умерени и субтропичните региони по целия свят. По форма, размер и структура, симпатичните оранжеви плодове наподобяват малки доматчета, които обаче отчасти или изцяло са затворени в голям пашкул. Първоначално те са зелени, а когато узреят, пашкулът става светлокафяв, а плодовете – жълто-оранжеви.
Пресните плодове на физалите могат да бъдат съхранявани дълго време в съд, на сухо място. Така те се запазват в добро състояние дори и след няколко месеца. Смята се, узрелите плодове са отличен естествен източник на витамин P и съдържат голямо количество пектин.
Като всеки друг плод и физалите могат да се хапват сурови или да се добавят в плодови салати, плодови коктейли и десерти. Много вкусни са, например, потопени в шоколад. Идеални са за приготвяне на мармалади, желета, сосове, пайове, пудинги и сладоледи. В Колумбия физалите се варят с мед и се ядат като десерт. Англичаните пък използват пашкула, за да потопят плода в захарна глазура.
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...
Съветите на лекарите как да се грижим за здравето на очите Някои хранителни вещества поддържат цялостното...