Разполовена питка, върху нея парче бекон и забулено във вода яйце, всичко това полято с холандски сос и украсено със ситно скълцан пресен лук или чушка... Става дума за вкусните яйца „Бенедикт“ – плътна и засищаща закуска, лек обяд или, както казваме и ние напоследък, брънч. Кой и защо обаче ги е нарекъл „Бенедикт“?
Името на яйца „Бенедикт“ не е свързано нито с монасите бенедиктинци, нито с някой папа, стана ясно, след като разнищихме всички истории, вестникарски публикации, свидетелски разкази, градски митове и легенди.
Версиите за кръстника са две. Етимолозите още спорят откъде произлиза името им. То не е свързано с монасите за разлика от ликьора „Бенедиктин“, който си е техен специалитет. В една от историите се говори за младата двойка г-н и г-жа Льо Гран Бенедикт, които по време на медения си месец поръчали подобна закуска. В друга история се разказва за млад нюйоркчанин, който след бурна нощ имал нужда от обилно сутрешно хапване. Тогава метрдотелът – небезизвестният Оскар Чирки, разпоредил да я приготвят и я нарекъл на младежа Самюел Бенедикт. Открито е вестникарско интервю, в което купонджията Бенедикт заявява, че е първият поръчал и изял подобна закуска.
Не по-малко интересна е и историята на хлебчето, което се използва за основа на този, да го наречем, сандвич. Нарича се мъфин, измислено е в Англия и отначало се е приготвяло от изостаналото тесто за хляб и кифли, смесено с картофено брашно. Това е бил хлябът на слугите – питки от тесто с мая, дебели 3–4 см и с диаметър 8–10 см. Докато един ден, най-вероятно някое дете, опитало хрупкавата питка и скоро господарите пожелали да им се приготвят такива хлебчета. Те бързо станали модерни – из цяла Англия започнали да никнат нови и нови пекарни и да пекат денем и нощем мъфини. Продавали се направо на улицата от табли, окачени на врата на търговеца, доставяли се в най-изисканите домове, клубове и заведения.
И накрая още една важна съставка – канадският бекон. За разлика от английския и американския, които се правят от коремната част на прасето и в разреза личи как се редуват няколко пласта месо и сланина, канадският бекон се прави от рибицата. Месото се маринова в пчелен мед и се опушва на съчки от хикори – дърво, подобно на нашенския орех. Което вече си е друга работа!
Приготвянето на яйца „Бенедикт“ е своеобразен ритуал.
Съветваме ви да си омесите и опечете мъфини, нищо че и по нашите магазини може да се намери подходящо хлебче! Нека приготвянето им да бъде неделен празник, както е за милиони семейства по света (за ергените явно никой не е водил статистика!).
Време за приготвяне: 2 часа и 30 минути
Необходими продукти за 2 порции:
4 яйца
100 г бекон
1/2 домат
2 с. л. оцет
за мъфините:
4 ч.ч. брашно
2 белтъка
2 1/2 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.л. сол
1 1/4 ч.ч. топла вода (загрята до 40–50 градуса)
качамак или едросмляно царевично брашно за поръсване
олио за намазване
за сос „Холандез“:
3 жълтъка
250 г краве масло
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. топла вода
сол и бял пипер на вкус
За мъфините:
1.Половината от брашното за мъфините се смесва с маята и содата. Сипва се водата и се разбърква до хомогенизиране.
2.Постепенно се прибавя останалото брашно, в което предварително е сложена солта. Бърка се до поемане на брашното и тестото се премества върху набрашнен плот. Меси се докато се получи гладко тесто.
3.Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към тестото. Разбърква се със силиконова шпатула, за да се запази обемът на белтъците.
4.Стъклена купа се намазва с мазнина и в нея се слага тестото. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса за около 1 час, докато удвои обема си. След като втаса, тестото трябва да е меко и пухкаво.
5.Разделя се на малки топки и всяка се разточва между два листа фолио на кора с дебелина 1–2 см. С помощта на ринг се изрязват кръгли форми.
6.Подходяща тава се покрива със стреч фолио и се поръсва с качамак. Тестените форми се подреждат една до друга, отгоре също се поръсват с качамак, завиват се с фолио и се оставят отново да втасат за 45 минути.
7.Тавата, в която ще се пекат мъфините, се затопля във фурна за около 5 минути. След това се намаслява и отгоре се подреждат тестените топки. Пекат се около 15 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна, като след 10-та минута се проверяват с шиш.
За соса „Холандез“:
1.Жълтъците, лимоновият сок и водата се слагат в купа и се разбиват с пасатор.
2.Маслото се разтопява и на тънка струйка се добавя към жълтъците. Разбива се без прекъсване до получаване на средно гъст сос. Овкусява се със сол и бял пипер.
3.За да остане сосът топъл до сервирането на закуската, купата в която е приготвен се поставя в съд с топла вода и се покрива с фолио, за да не хване коричка.
За яйцата и бекона:
1.В тенджера се сгорещява вода (не трябва да завира) и се добавя оцетът. Яйцата се чукват внимателно във водата. Когато побелеят напълно, се изваждат внимателно с решетъчна лъжица.
2.Беконът се нарязва на тънки филии. Слагат се една до друга в нагорещен сух тиган. След като се запекат от едната страна се обръщат. Пекат се докато станат хрупкави.
Сглобяване на сандвича:
1.Готовите мъфини се разрязват надлъжно по средата и се слагат в чиния с меката част нагоре. Върху всяка половинка се слага от бекона и върху него – резен домат.
2.Отгоре се поставя яйце и се залива със соса. Закуската се поднася докато е още топла.
От тестото се получават 24 мъфина. С тях можете да си направите различни сандвичи или просто да се насладите на вкуса на домашно приготвен хляб по време на обяда или вечерята.
Този начин на приготвяне на сос „Холандез“ е бърз вариант и се различава от оригиналния.
Канонът може да бъде нарушен – върху яйцето може да се постави и тънка филийка кашкавал, тогава всичко се залива със соса. Мъфините се разполовяват само с вилица, за да стане повърхността на трохи, които да прегорят леко при запичането.
Няма конкретни правила как се ядат яйца „Бенедикт“. Днес тази закуска за млади, работещи момчета и момичета се е превърнала в изискано ястие и обект на съревнование между шефовете на световноизвестните ресторанти.
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...