Салатата на Боб Коб

13.01.2025
0
16

Историята на шедьовъра, измайсторен с каквото има в хладилника

В наши дни все по-често под обяд се разбира „разправата“ с една богата салата, в която има всичко – и месо, и зеленчуци, и някакъв въглехидратен засищащ елемент. Това обаче невинаги е било така. Смята се, че творението на Боб Коб е едно от първите предложения на салата като основно ястие – лек обяд или вечеря. То влиза в менютата на американските ресторанти през 30-те години на 20. век.

За Америка тази салата е толкова скъпа и мила, че в Дисниленд, Флорида, има декор с веригата от ресторанти „Холивуд Браун Дерби“, нашарен с шаржове на холивудски звезди. На него ясно се вижда как салатата се поднася по оригиналната рецепта на Боб Коб, нейният създател и собственик на първия ресторант.

Как се случва всичко?

Една нощ през 1937 г. Боб нахълтва прегладнял в ресторанта си „Браун Дерби“ на Вайн Стрийт в Холивуд и съвсем спонтанно забърква салатата, която ще го прочуе. Всъщност си ровичка из хладилника за нещо различно, нещо по-така, когато му хрумва да извади всички остатъци: маруля, авокадо, домати, студени пилешки гърди, лук, поостарял френски дресинг за салати... Нарязва на дребно продуктите и така се ражда салатата. Нейният живот обаче се оказва по-дълъг от една нощ.

Слава Богу, че Боб не е сам в онзи момент, защото най-вероятно хрумката му щеше да потъне в забвение. С него е Сид Грауман – един от собствениците на Чайниз Тиатър, киното във форма на китайска пагода, което дълго време е известно като „Холивудската Мека“. Сид обаче има страшен зъбобол и затова Боб нарязва на ситно продуктите. Магнатът толкова харесва салатата, че заради него тя веднага влиза в менюто на „Браун Дерби“. А пък Джак Уорнър – един от собствениците на „Уорнър Брадърс“, всяка вечер изпраща шофьора си за кутия със салатата.

Сигурно някой ще се запита защо ресторантът е наречен The Brown Derby, какво е това кафяво дерби?

Brown derby е вид мъжка шапка, която тук наричаме бомбе, а ресторантът носи това име, защото е построен във формата на прочутата шапка на английските контета. Той съществува и до днес, макар и вече не в такава форма. Първият Brown Derby обаче е известен тъкмо с творението на Боб Коб.

Салатата има много варианти – вместо „Рокфор“ се слага друг вид синьо сирене, салата „Айсберг” вместо маруля, някои добавят кресон – зависи кой какво има. Хубавото й е точно това – приготвя се с остатъците от хладилника!

Салатата на Боб Коб

Време за приготвяне: 20 минути

Необходими продукти за 4 порции:

1 пилешко филе

4 ленти бекон

4–5 листа маруля

4–5 листа салата “Айсберг”

50 г синьо сирене

1/2 авокадо

2 яйца

1 домат

1 малка глава лук

 

за дресинга:

40 мл червен винен оцет

1/4 ч.л. кафява захар

1 ч.л. сок от лимон

1 ч.л. сол

1 с.л. сос „Уорчестър“

1 ч.л. горчица

1 скилидка чесън

100 мл зехтин

1 щипка смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Пилешкото филе се осолява и се пече на скара заедно с бекона.
  2. Дресингът се приготвя, като чесънът се стрива на паста с малко сол. Смесва се в купа с останалите продукти за дресинга и се разбива енергично с бъркалка.
  3. Двата вида салати се накъсват в купа и се овкусяват с дресинга. Разбърква се.
  4. Яйцата се сваряват, обелват се и се нарязват на шайби.
  5. Доматът, лукът, авокадото, сиренето и месото се нарязват на кубчета, а беконът се натрошава.
  6. В подходящи чинии се слагат зелените салатите. Отгоре красиво се подреждат всички останали продукти.


Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: