Историята на шедьовъра, измайсторен с каквото има в хладилника
В наши дни все по-често под обяд се разбира „разправата“ с една богата салата, в която има всичко – и месо, и зеленчуци, и някакъв въглехидратен засищащ елемент. Това обаче невинаги е било така. Смята се, че творението на Боб Коб е едно от първите предложения на салата като основно ястие – лек обяд или вечеря. То влиза в менютата на американските ресторанти през 30-те години на 20. век.
За Америка тази салата е толкова скъпа и мила, че в Дисниленд, Флорида, има декор с веригата от ресторанти „Холивуд Браун Дерби“, нашарен с шаржове на холивудски звезди. На него ясно се вижда как салатата се поднася по оригиналната рецепта на Боб Коб, нейният създател и собственик на първия ресторант.
Как се случва всичко?
Една нощ през 1937 г. Боб нахълтва прегладнял в ресторанта си „Браун Дерби“ на Вайн Стрийт в Холивуд и съвсем спонтанно забърква салатата, която ще го прочуе. Всъщност си ровичка из хладилника за нещо различно, нещо по-така, когато му хрумва да извади всички остатъци: маруля, авокадо, домати, студени пилешки гърди, лук, поостарял френски дресинг за салати... Нарязва на дребно продуктите и така се ражда салатата. Нейният живот обаче се оказва по-дълъг от една нощ.
Слава Богу, че Боб не е сам в онзи момент, защото най-вероятно хрумката му щеше да потъне в забвение. С него е Сид Грауман – един от собствениците на Чайниз Тиатър, киното във форма на китайска пагода, което дълго време е известно като „Холивудската Мека“. Сид обаче има страшен зъбобол и затова Боб нарязва на ситно продуктите. Магнатът толкова харесва салатата, че заради него тя веднага влиза в менюто на „Браун Дерби“. А пък Джак Уорнър – един от собствениците на „Уорнър Брадърс“, всяка вечер изпраща шофьора си за кутия със салатата.
Сигурно някой ще се запита защо ресторантът е наречен The Brown Derby, какво е това кафяво дерби?
Brown derby е вид мъжка шапка, която тук наричаме бомбе, а ресторантът носи това име, защото е построен във формата на прочутата шапка на английските контета. Той съществува и до днес, макар и вече не в такава форма. Първият Brown Derby обаче е известен тъкмо с творението на Боб Коб.
Салатата има много варианти – вместо „Рокфор“ се слага друг вид синьо сирене, салата „Айсберг” вместо маруля, някои добавят кресон – зависи кой какво има. Хубавото й е точно това – приготвя се с остатъците от хладилника!
Салатата на Боб Коб
Време за приготвяне: 20 минути
Необходими продукти за 4 порции:
1 пилешко филе
4 ленти бекон
4–5 листа маруля
4–5 листа салата “Айсберг”
50 г синьо сирене
1/2 авокадо
2 яйца
1 домат
1 малка глава лук
за дресинга:
40 мл червен винен оцет
1/4 ч.л. кафява захар
1 ч.л. сок от лимон
1 ч.л. сол
1 с.л. сос „Уорчестър“
1 ч.л. горчица
1 скилидка чесън
100 мл зехтин
1 щипка смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...