Салата „Цезар“

09.03.2025
0
30565

Неочакваната история на салата „Цезар“

И не, няма нищо общо с римския пълководец

Спокойно можем да кажем, че салатата със звучното име „Цезар“ е една от най-популярните в света. Малцина обаче знаят кой е този Цезар, чието име носи тя. Някои нейни почитатели са убедени, че това е римският пълководец и политик Гай Юлий Цезар. Но историята всъщност тръгва от Америка, и за да сме по-точни – от Мексико. Легендите разказват, че в нея са замесени един италианец, една италианска майка (естествено) и група кинаджии, празнуващи Деня на независимостта. Ето каква била работата...

 

Става дума за италианския емигрант в Америка Цезар Кардини. През 20-те години на миналия век той държи малък хотел с ресторант в мексиканския град Тихуана, който се нарича „При Цезар“. Самият Кардини живее от другата страна на границата – в Сан Диего, но сухият режим го кара да прави бизнес извън пределите на САЩ.

Един път в Деня на независимостта (4 юли 1924 г.) заведението му се оказва препълнено с холивудски кинаджии, които се събират да празнуват. Цезар изпада в паника – има достатъчно напитки, но с храната нещата не стоят така. Всички запаси са свършили, а съседните магазини вече са затворени. Не му остава нищо друго, освен да импровизира с наличните продукти – зелена салата, зехтин, хляб, яйца, сирене и сос „Уорчестър“.

И тогава си спомня на какво го е учила майка му навремето: яйцето, пуснато в кипяща вода точно за 60 секунди, придобива особена консистенция и подправя салатата също както хубавата застройка супата. Кардини натърква салатиерата с чесън, слага в нея салатените листа, прибавя яйцата, настъргания пармезан, лимонов сок, подправки и крутони. Успехът му е феноменален.

По-късно в състава на салатата се появяват и други съставки, в това число и аншоата. Нея, както разказва историята, я добавя братът на Цезар – Алекс Кардини.

Само за няколко години салатата става ястие, заради което специално идват в Тихуана. Сред почитателите ѝ са тогавашните холивудски звезди, великата Джулия Чайлд и даже бъдещата жена на принц Едуард VІІІ Уелски – небезизвестната американка Уолис Симпсън, заради която човекът се отказва от престола. Благодарение на нея обаче салата „Цезар“ дебютира и в Европа, за да стигне, вярно по-късно, и до нашите трапези.

А ето и рецептата, в случай, че решите и вие да блеснете сред близки и познати, не само със знания, а и с кулинарни си умения.

 

Салата „Цезар“

Необходими продукти за 4 порции:

1 маруля

3 филии хляб

4 с.л. настъргано сирене „Пармезан“

1 с.л. зехтин за намазване

за соса „Цезар“:

1 яйце

1 филе от аншоа

10 с.л. зехтин

2 с.л. лимонов сок

1 ч.л. сос „Уорчестър“

1 ч.л. горчица

1 скилидка чесън

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Марулята се измива и старателно се подсушава. Накъсва се на едри парчета и се поставя в салатиера.

2. Приготвят се крутони, като хлябът се нарязва на дребни кубчета, които се подреждат в намазана със зехтин тава и се пекат в загрята фурна 10–15 минути, като периодично се разбъркват. След като добият златист цвят, се изваждат и се оставят да изстинат.

3. Яйцето се вари 1–2 минути, обелва се и се поставя в съд за пасиране. Добавят се и останалите съставки, предвидени за соса. Пасират се добре.

4. В салатиерата с марулята се прибавят крутоните. Непосредствено преди да се консумира, салатата се подправя със соса и се поръсва със сирене „Пармезан“.

 

 

 



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: