Креп „Сюзет“

13.01.2025
0
22

Палачинките, наречени „Сюзет“

„Само вкусът на това ястие може да превърне канибал в цивилизован джентълмен.“

Анри Шарпантие

Обикновено когато някой готвач сътвори неустоимо вкусен десерт го кръщава на някоя неустоимо красива жена. Да видим кой е готвачът и коя е красивата жена в случая с палачинките, наречени Сюзет. Тук иначе оскъдната откъм сведения история се оказва твърде благоразположена и с удоволствие разкрива прелюбопитни подробности. Да караме по ред…

Музата на театъра

Една от версиите намесва името на Сузан Райехенберг (1853–1942) – френска актриса с немски произход. В една от пиесите на Пиер Мариво, която се поставяла в привилегирования театър на Френската комедия (Comedie Francaise) Сузан изпълнявала главната роля. Тъй като пиесата била доста популярна и се играла всеки ден, Сузана трябвало по сценарий да яде палачинки всеки ден. Тях, както и останалата храна за театъра, приготвял готвачът Жозеф.  В един момент той се замислил за нелеката кулинарна задача, която Сузана – в името на изкуството – трябвало да изпълнява всеки ден, да хапва с наслада блудкавите палачинки. И специално за актрисата създал особени, малки, почти въздушни сладки палачинки, които никой досега не бил опитвал. Казват, че Джозеф бил влюбен в Сузана...

Това е една от версиите за произхода на палачинките, но за съжаление няма абсолютно достоверни сведения, които да ни позволят безпределно да вярваме в тази красива история. 

Музата на краля

През 1934 г. в Ню Йорк излиза  „Life a la Henri“  – автобиографията на Анри Шарпантие, френски готвач, емигрирал в САЩ в началото на 1900 г. В страната на неограничените възможности той открива известния Henri’s ресторант. Само ще споменем, че негови гости били английската кралица Виктория, английският крал Едуард VІІ, италианската кралица Маргарита, белгийският крал Леополд, Теодор Рузвелт, Джон Д. Рокфелер, Сара Бернар и много други именити персони.

В своята книга Анри разказва как в резултат на грешка на света се появили палачинките Сюзет. А това се случило на 31 януари 1896 г., когато принц Едуард Уелски, бъдещият крал на Англия Едуард VІІ, посетил ресторант Cafe de Paris в Монте Карло. Той бил в компанията на свои приятели, сред които и съвсем младата лейди Сюзет. Каква била тя на принца, уви, не е известно. Възможно да е била негова племенница, кръщелница, извънбрачна дъщеря... Честта да обслужва важните гости се паднала на петнадесетгодишния Анри Шарпантие. Едно от ястията, които той трябвало да сервира на гостите, били палачинки. Всичко, което се искало от Шарпантие, било да отнесе готовите палачинки на масата, но преди това, да ги подгрее в сос от портокалов сок, захар и комбинация от спиртни напитки. Неочаквано сосът се запалил и палачинките се фламбирали. По щастлива случайност Шарпантие станал откривател на нов сензационен вкус. Принцът и неговите гости били възхитени от десерта толкова, че Едуард се заинтересувал от името на десерта. Палачинки „Принцеса“ – казал замаяният Хенри, и това било първото име, което му дошло наум. „Принцеса“ – удивил се Едуард – „а не може ли да ги назовем в чест на нашата прекрасна лейди Сюзет“. Как е било възможно въобще да откажеш на бъдещия крал? На следващия ден до младия Шарпантие пристигнала пратка от Уелския принц. В нея имало пръстен със скъпоценни камъни и шапка.

Музата на принцесата

Само че, има още един претендент за титлата автор на така примамливите палачинки „Сюзет“. Това е готвачът Жан Ребо. Според неговата теория той създал палачинките в чест на краля Луи ХV по молба на принцеса Сюзет де Каринян. Говорят, че и тя била влюбена в краля.

Която и да е била прекрасната дама, дала името си на този шедьовър на кулинарното изкуство, тя несъмнено заслужава за нея да се знае във всеки дом. Палачинките „Сюзет“ могат да украсят всяка, дори най-взискателната маса, а приготвянето им не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед.

 

Креп „Сюзет“

Време за приготвяне: 50 минути

Необходими продукти за 8 бр. 

за палачинките:

3 яйца

300 мл прясно мляко

3 с.л. брашно

1 с.л. кафява захар

1 пакетче ванилова захар

масло за тигана

за гарниране:

2 портокала

200 мл фреш портокал

6 с.л. кафява захар

125 г краве масло

60 мл портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

  1. Тестото се приготвя като с телена бъркалка или в блендер се разбъркват яйцата, ваниловата захар, кафявата захар, брашното и прясното мляко. Сместа се оставя да почине в хладилник поне за 10 минути.
  2. След това в тиган, намазан с масло, се приготвят тънки палачинки.
  3. Всяка готова палачинка се прегъва на четири.
  4. Част от кората на портокалите се настъргва, след това се отделят филенцата без бялата част.
  5. В голям тиган се сипва захарта. Щом се разтопи и започне леко да се карамелизира, се добавя маслото и се разбърква. Налива се портокаловият сок и се готви 5 минути.
  6. Слагат се сгънатите палачинки, налива се алкохолът и се фламбира. Добавят се настърганата кора и филенцата от портокал.
  7. Горещите палачинки по желание може да се поднесат с разбита сметана или сладолед.


Коментари (0)

170 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: