Жана и Кралят
Какво свързва любовницата на Луи ХV с карфиола и супата, наречена „Дю Бари“?
В елегантната френска кухня може да се влезе през два входа. Естествено, този на вкуса е за предпочитане – наслаждаваш се на богатството на апетитната супа „Дю Бари“ с всичките си сетива и единственият въпрос, който ти идва на ум, е има ли още. Ако се запиташ обаче – ама, защо се казва „Дю Бари“ – вече влизаш през другия вход – този на историята. И попадаш в един вълнуващ свят на разгулни крале, страстни жени с бадемови очи и пищни форми, и ястия, чиито имена, свидетелстват за тяхната любов...
Във всички времена и навсякъде по света кралете са имали любовници. Но само по време на абсолютизма във Франция фаворитките са били институция с определена социална роля. Мари-Жана Бекю, графиня Дю Бари (1743–1793) е последната от френските кралски фаворитки през 17.–18. век. Последната, която могла да определя съдбата на страната, като влияе на настроението на единствен човек – монарха. Най-парадоксалното е това, че за разлика от предшественицата ѝ – мадам Помпадур, нашата героиня изобщо не търсила влияние. Тя почти не участвала в държавните дела, нито в придворните интриги, което не ѝ попречило само за пет години да се превърне в жива легенда – благодарение единствено на своята красота и сексапил.
Трагична била съдбата на тази красива жена след смъртта на коронования ѝ възлюбен, а и на целия Стар свят, който той олицетворявал. Луи ХV казвал „След нас, ако ще и потоп!“. Потопът дошъл по времето на управлението на наследника му и в него било съдено да загине не само кралското семейство, но и неговата Жана. Тя е обвинена за враг на Революцията, арестувана е и след дълъг съдебен процес на 8 декември 1793 г. е гилотинирана.
По времето на мадам Дю Бари във Франция да кръстиш ново ястие на някоя известна особа е било голямо признание – все пак знаем какво е отношението на французите към храната. Но как последната официална метреса на злочестия крал Луи ХV е дала името си на нежната крем супа с карфиол и сметана, историците могат само да предполагат.
Едно обаче е ясно, срещнем ли ястие с името Дю Бари, значи в него задължително има карфиол. Може би заради приликата между златистите къдрави коси на фаворитката с формата на вкусния зеленчук. Или защото тя толкова обичала карфиол, че влюбеният крал заповядал да донесат чак от Кипър семена от растението, което дотогава не се отглеждало във френския двор.
Може да се поспори по въпроса доколко впечатляващо е името ти завинаги да остане свързано с някакъв зеленчук. Най-вероятно слагайки красивата си глава на изобретението на доктор Гилотен мадам изобщо не е предполагала, че името ѝ ще пребъде в кулинарното изкуство. Нито пък, че благодарение на него за красотата ѝ ще продължи да се говори и в следващите векове на хиляди маси по целия свят.
Крем супа „Дюбари“
Време за приготвяне: 30 минути
Необходими продукти за 4 порции:
1/2 глава карфиол
2 стръка праз
4 жълтъка
150 мл течна животинска сметана
100 мл прясно мляко
50 г краве масло
1,5 л телешки бульон
2 с.л. брашно
2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Карфиолът се накъсва на розички и се сварява за около 20 минути в тенджера с телешкия бульон.
Празът се нарязва на ситно и се запържва за минута в друга тенджера с предварително загрятото масло. Поръсва се с брашното и се запържва още 30 секунди. Наливат се 2 черпака от бульона от варенето на карфиола, разбърква се, за да се поеме брашното и се оставя да къкри още 3 минути.
Жълтъците се разбиват с млякото и сметаната. Наливат се няколко черпака от горещия бульон от варенето на карфиола.
Карфиолът се пасира с останалия в тенджерата бульон и се изсипва при праза. Постепенно се наливат и разбитите жълтъци.
Супата се оставя да кипне, като се бърка непрекъснато. Поръсва се с индийско орехче и черен пипер и се поднася.
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...