Един впечатляващ десерт от свърталището на бохемите в Ню Орлиънс
Приготвянето на този десерт прилича на спектакъл. Вкусът му съчетава сладостта на карамелените банани с топли нотки канела и ром. Лек драматизъм придава огънят при фламбирането пред очите на клиентите, който се подсилва при сервирането с топка студен ванилов сладолед. Навярно това е и причината един на пръв поглед семпъл десерт, измислен в малък ресторант в Ню Орлиънс в средата на миналия век, да се превърне в световно известен кулинарен шедьовър, който и до днес има милиони почитатели.
За пореден път любопитство ни провокира да разнищим историята на прочута рецепта с интересно име – защо Ню Орлиънс, защо банани и защо Фостър? Този път не беше трудно. Това е един от редките случаи, когато произходът на рецептата е напълно ясен.
През 1950 г. Ню Орлиънс е основното пристанище за внос на банани и изобщо на плодове от Централна и Южна Америка в САЩ. По това време Оуен Бренан е собственик на ресторант Brennans и търси всякакви начини да оползотвори огромните количества пресни банани. В същото време му е нужна и впечатляваща рецепта за представянето на ресторанта на страниците на известно кулинарно списание.
Той поставя задачата на главния готвач на ресторанта – Пол Бланже и резултатите не закъсняват. Бланже измисля рецептата и я кръщава на любимия клиент на заведението и приятел на Бренан – Ричард Фостър, който по това време е председател на Комисията по престъпността на Ню Орлиънс. Годината е 1951.
С въвеждането на рецептата в менюто на ресторанта Бренан постига и двете си цели. Само за приготвянето на десерта годишно се използват близо 17 тона банани, а заведението му се превръща в любимо свърталище на актьори, журналисти, политици и въобще бохеми от всякакъв вид, ценители на вкусната храна.
Веднъж приятел на Оуен Бренан се пошегувал, че ирландец, какъвто е Бренан, не е способен да създаде и ръководи нищо повече от сергия за хамбургери. Оказва се, че не е бил прав. Ресторантът на Бренан се превръща в уютно заведение, където всеки може да похапне добре.
Не е тайна, че тази част на Америка, където се намира Ню Орлиънс, е заселена главно с преселници от Франция. Това оказва своето влияние и върху местната кухня. Тя се счита за една от най-добрите в САЩ и е в постоянно негласно съревнование с европейската френска кухня.
Десертът банани „Фостър“ е типичен пример за френска изтънченост, съчетана с прословутата американска предприемчивост и стремеж към постигане на превъзходен резултат с минимум средства, без това да влияе на качеството.
Ето я рецептата, убедете се сами.
Банани „Фостър“
Необходими продукти за 4 порции:
4 банана
1/4 ч.ч. краве масло
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.ч. бананов ликьор
1/4 ч.ч. тъмен ром
4 топки сладолед ванилия
Начин на приготвяне:
Тази Коледа подарете внимание и истинско гурме преживяване за всички сетива с новите кутии на...
Умами, или петият вкус, олицетворява нежния и приятен послевкус, усилва вкусовите усещания и прави храната...
Планирането на бюджета при пазаруване може да бъде предизвикателство, но с правилните инструменти лесно може...
В днешния забързан свят все повече хора избират доставка на храна, за да спестят време...
Водката съществува от векове и играе ключова роля в културите на много страни. Тя не...