Банани „Фостър“

13.01.2025
0
18

Един впечатляващ десерт от свърталището на бохемите в Ню Орлиънс

Приготвянето на този десерт прилича на спектакъл. Вкусът му съчетава сладостта на карамелените банани с топли нотки канела и ром. Лек драматизъм придава огънят при фламбирането пред очите на клиентите, който се подсилва при сервирането с топка студен ванилов сладолед. Навярно това е и причината един на пръв поглед семпъл десерт, измислен в малък ресторант в Ню Орлиънс в средата на миналия век, да се превърне в световно известен кулинарен шедьовър, който и до днес има милиони почитатели.

За пореден път любопитство ни провокира да разнищим историята на прочута рецепта с интересно име – защо Ню Орлиънс, защо банани и защо Фостър? Този път не беше трудно. Това е един от редките случаи, когато произходът на рецептата е напълно ясен.

През 1950 г. Ню Орлиънс е основното пристанище за внос на банани и изобщо на плодове от Централна и Южна Америка в САЩ. По това време Оуен Бренан е собственик на ресторант Brennans и търси всякакви начини да оползотвори огромните количества пресни банани. В същото време му е нужна и впечатляваща рецепта за представянето на ресторанта на страниците на известно кулинарно списание.

Той поставя задачата на главния готвач на ресторанта – Пол Бланже и резултатите не закъсняват. Бланже измисля рецептата и я кръщава на любимия клиент на заведението и приятел на Бренан – Ричард Фостър, който по това време е председател на Комисията по престъпността на Ню Орлиънс. Годината е 1951.

С въвеждането на рецептата в менюто на ресторанта Бренан постига и двете си цели. Само за приготвянето на десерта годишно се използват близо 17 тона банани, а заведението му се превръща в любимо свърталище на актьори, журналисти, политици и въобще бохеми от всякакъв вид, ценители на вкусната храна.

Веднъж приятел на Оуен Бренан се пошегувал, че ирландец, какъвто е Бренан, не е способен да създаде и ръководи нищо повече от сергия за хамбургери. Оказва се, че не е бил прав. Ресторантът на Бренан се превръща в уютно заведение, където всеки може да похапне добре.

Не е тайна, че тази част на Америка, където се намира Ню Орлиънс, е заселена главно с преселници от Франция. Това оказва своето влияние и върху местната кухня. Тя се счита за една от най-добрите в САЩ и е в постоянно негласно съревнование с европейската френска кухня.

Десертът банани „Фостър“ е типичен пример за френска изтънченост, съчетана с прословутата американска предприемчивост и стремеж към постигане на превъзходен резултат с минимум средства, без това да влияе на качеството.

Ето я рецептата, убедете се сами.

Банани „Фостър“

Необходими продукти за 4 порции:

4 банана

1/4 ч.ч. краве масло

1 ч.ч. кафява захар

1/2 ч.л. канела

1/4 ч.ч. бананов ликьор

1/4 ч.ч. тъмен ром

4 топки сладолед ванилия

Начин на приготвяне:

  1. Маслото се разтопява в тиган с дебело дъно. Сипват се захарта и канелата и се оставя на слаб огън до разтопяването на захарта.
  2. Добавят се банановият ликьор и бананите, срязани на половината по дължина.
  3. Когато бананите поомекнат и започнат да покафеняват, внимателно  се налива ромът. Щом ромът се загрее добре, се запалва.
  4. Фламбираните банани се изваждат, след като пламъкът намалее и угасне.
  5. В подходящи чинии за сервиране се поставя по една топка сладолед и парчета банан. Поръсва се със соса от тигана и се сервира веднага.


Коментари (0)

148 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: